Zamanı aşan sansür: 25 yıl önce yayımlanan bazı haberlere erişim engeli getirildi

İnternetteki sansür vakalarını takip eden Free Web Turkey, 1998’de Sabah gazetesi ve NTV'de yayımlanan ve internet arşivlerinde yer alan bazı haberlere erişim engeli kararı getirildiğini duyurdu.

Dijital ortamdaki sansür vakalarını izleyen Free Web Turkey topluluğu, X hesabından yaptığı duyuruda 1998’de yayımlanmış olan haberler için erişim engeli getirildiğini bildirdi.

Haberlerin İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliğinin 27 Aralık 2023 tarihli kararıyla erişime engellendiği öğrenildi.

Yapılan açıklamada, “Sabah gazetesi ile NTV‘nin arşivlerinde yer alanlar da dahil olmak üzere 1998 tarihli bazı haberler, İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliğinin 27 Aralık 2023 tarihli kararıyla erişime engellendi” denildi.

Öte yandan yine Free Web Turkey’in dün (11 Ocak’ta) açıkladığına göre Anayasa Mahkemesi (AYM), sansür uygulamalarına “ifade özgürlüğü ihlali” kararı verdi.

‣ Ekşi Sözlük’e erişim yine engellendi
BİA Medya Gözlem Raporu: 200 gazeteci yargılandı, 449 haber sansürlendi

AYM, “milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması” gerekçesiyle internet sitelerine ve haber içeriklerine getirilen erişim engellemelerinin ifade özgürlüğü hakkının ihlali olduğuna hükmetti. Bu kararla, aralarında Diken, ETHA, Jin News, Cumhuriyet Gazetesi, Independent Türkçe, Mezopotamya Ajansı, Oda TV, Twitter, Ekşi Sözlük ve Wikipedia‘nın da bulunduğu 62 başvurucuya uygulanan erişim engellerinin kaldırılmasına karar verildi. Ayrıca, başvuruculara manevi tazminat ödenmesine hükmedildi.

Bu karar, özellikle Kürt basınına yönelik sansür uygulamalarına dikkat çekiyor. Jin News, Mezopotamya Ajansı, DİHA ve Yeni Yaşam Gazetesi gibi Kürt basınından yayımcılar, AYM tarafından hak ihlaline maruz kaldığı belirtilenler arasında yer alıyor. Bireysel başvurucular arasında Kürt basınında faaliyet gösteren gazeteciler de bulunuyor.

sansür

Sosyal medya platformlarına sansür kararlarına da itiraz

AYM ayrıca, Ekşi Sözlük, Twitter ve Wikipedia gibi sosyal medya platformlarına yönelik erişim engellerinin de ifade özgürlüğü hakkının ihlali olduğuna karar verdi. Ekşi Sözlük’ün ana alan adı, 22 Şubat 2023 tarihinde erişime engellenmişti.

Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) tarafından yapılan Podcast Kurdî ve Haber Erciş başvuruları da AYM tarafından kabul edildi. Bu başvurular, bilgiye erişim hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle yapılmıştı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR