ETİ Maden yönetimine asgari ücretin 35 katı ‘huzur hakkı’

ETİ Maden İşletmeleri'nde görev yapan yönetim kurulu üyeleri ve denetçilerin 2022 yılı içerisinde dikkat çekici miktarda ödeme aldığı ortaya çıktı. Açıklanan rakamlara göre, her bir yönetici asgari ücretin yıllık gelirinin 35 katı kadar bir kazanç elde etti. 

ETİ Maden İşletmeleri‘nin yönetim kurulu üyeleri ve denetçilerinin, 2022’de toplamda 831 bin TL maaş aldığı öğrenildi. Bu rakam, asgari ücretlin yıllık kazancının 35 katı kadar. Şirketin geçmişteki hizmet binası için yaptığı yüksek kira ödemeleri ve yeni bina inşaatı için harcanan büyük miktardaki paralar da tartışma konusu oldu.

Birgün‘den Mustafa Bildircin‘in haberine göre, ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü‘nün 2022 yılı mali raporları, önceki yıl yönetim kurulu üyelerine ve denetçilere yapılan ödemelerin 457 bin TL iken, 2022’de yüzde 82 oranında arttığı ve 831 bin TL‘ye ulaştığı görüldü. 

Ege madenler ve JES’lerle doldu: Onlarcasına daha onay verildi
[COP28] Türkiye zirveye doğa katili, fosil yakıtçı şirketlerle gidip üç imzayla döndü

Bu artış, yöneticilere tanınan huzur hakkının da bir göstergesi. Yönetim kurulu üyeleri 2022’de 594 bin TL huzur hakkı alırken, kişi başına düşen yıllık huzur hakkı 148 bin 500 TL olarak hesaplandı. Bu da, 2022’de 4 bin 253 TL olan asgari ücretle karşılaştırıldığında raporlar, bir asgari ücretlinin yıllık kazancının 35 katı kadar bir gelir elde edildiğini gösteriyor.

2012’den 2018’e kadar süren dönemde, ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün kullanmakta olduğu hizmet binası için ödenen kira bedeli de gündeme geldi. Altı yıl içerisinde bu kira için toplam 30,6 milyon TL ödendiği bildirildi. Kiradan çıkmak ve kendi binasını inşa etmek için harekete geçen kurum, bu yeni yapı için toplam 219,3 milyon TL harcadı. Ayrıca, bu yeni binanın çevre düzenlemesi için ek olarak 8,2 milyon TL daha ödendi.

Cumhurbaşkanı kararıyla dokuz bakanlıkta onlarca yeni atama yapıldı
Murgul’da siyanürlü altın ayrıştırmaya karşı mücadele altı yıl sonra yeniden…

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR