Boğaziçi Üniversitesi‘nde bazı fakültelerin birleştirilmesi ve bazılarının kaldırılmasına yönelik yeniden yapılandırma kararlarına karşı çıkan öğrenciler, ikinci gününde de Güney Kampüs‘te nöbetlerine devam ediyor.
Alınan antidemokratik kararlara karşı çıkarak taleplerini dile getiren öğrenciler, Çağlayan Adliyesi’nde suç duyurusunda bulunarak eğitim ve barınma haklarının engellenmesine tepki gösterdi.
Öğrenci Temsilciliği Kurulu, bugün saat 18.00’de planlanan basın açıklamasının ardından oturma eylemlerini sürdüreceklerini bildirdi.
Bugün arkadaşlarımız kampüse girmeye çalıştığında yine giremedi, kartları aktif hale getirilmedi! O nedenle programda bir revize yaparak ne yapacağımızı konuşacağımız, üniversite bileşenlerinin buluşmasıyla kapıdaki arkadaşlarımızı yalnız bırakmıyoruz. pic.twitter.com/VNOH39EN50
— Boğaziçi Üniversitesi ÖTK (@boun_otk) December 26, 2023

Ne olmuştu?
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ni (İİBF) sonlandırma kararı alarak Fen-Edebiyat Fakültesi’ni iki ayrı bölüm haline getirmek isteyen okul yönetiminin planı doğrultusunda, İİBF bünyesindeki işletme bölümü Yönetim Bilimleri Fakültesi’ne, ekonomi, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümleri ise ‘Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi’ne bağlanmak isteniyor.
Okul yönetimi yalnızca Ağustos 2023’te Fen ve Edebiyat Fakültesi bölümlerinden fakültenin bölünmesiyle ilgili görüş istedi. Tüm bölümler olumsuz görüş bildirmesine rağmen, o dönemdeki kayyım dekan İsmail Boz, olumsuz görüş bildirimini fakülte kurulu toplantısında ele almadı.
Akademisyenler senato toplantısından iki gün önce (18 Aralık) ilgili konunun gündeme geleceğini öğrendi.

Boğaziçi Üniversitesi Senatosu‘nun 20 Aralık 2023 toplantısında alınan fakültelerle ilgili karar, akademisyenler tarafından kabul edilemez ve kaygı verici olarak nitelendirildi:
“Öğrencilerimiz ve kamuoyundan gelen ciddi tepkiler üzerine rektörlük tarafından yapılan ve tamamen gerçek dışı bilgiler içeren açıklama da utanç verici ve kurumumuz adına son derece üzücüdür. Fen-Edebiyat Fakültesindeki tüm birimler fakültenin ikiye bölünmesi konusunda aylar önce olumsuz görüş bildirmiş olmasına rağmen konu hiçbir akademik kurulda tartışılmadan senato gündemine getirilmiştir. Dayatılan usul bu denli geniş çaplı bir yeniden yapılandırmaya ne denli özensiz ve keyfi bir şekilde girişildiğini gözler önüne sermektedir. Üniversitemizde üç yıldır itiraz ettiğimiz şeffaflıktan ve hesap verilebilirlikten uzak, tepeden inme karar verme anlayışı maalesef bir kez daha ortaya çıkmıştır”
Planın ortaya çıkmasının ardından Boğaziçililerden güçlü bir tepki gelmiş ve ardından okulda protesto gösterileri düzenlenmişti.