İsrail’in Gazze’deki tünelleri suyla doldurma planının ardından, Filistinli uzmanlardan bir çevre felaketinin yaşanabileceği uyarısı geldi.
Filistinli Hidrologlar Grubu Müdürü Abdurrahman el-Temimi, AA muhabirine verdiği demeçte, İsrail’in Gazze’deki tünellere deniz suyu salmasının çevrede oluşturacağı hasara dair değerlendirmelerde bulundu. Temimi, bu planın Gazze’nin yeraltı su kaynaklarını daha da kirleteceğini, tuz birikmesi ve toprak çökmesine yol açarak binlerce evin yıkılmasına sebep olabileceğini belirtti.
Gazze’deki suların yüzde 99’u halihazırda içilmeyecek hale gelmiş durumda. Gazze’ye yönelik saldırılarda kullanılan patlayıcılar ve fosfor bombalarının toprak ve su kaynaklarını kirlettiğini, bu durumun insan sağlığı ve çevre üzerinde ciddi riskler oluşturduğunu ifade eden Temimi, “İsrail’in bu planını uygulaması halinde Gazze Şeridi yaşanmaz bir bölge haline gelebilir ve bu çevre felaketinin etkilerinden kurtulmak 100 yıl sürebilir” dedi.
‣ İsrail-Hamas savaşından sonra Gazze’ye ne olacak?
‣ İsrail beyaz fosfor kullanımını savundu: Uluslararası hukuka uygun

Savaşın etkileri çevre felaketine neden oluyor
İnsan Hakları İzleme Örgütü, 2009 yılında İsrail’in Gazze’ye yaptığı 22 günlük saldırıda uluslararası hukuku ihlal eden biçimde ABD yapımı beyaz fosfor mühimmatı kullandığını rapor etmişti. 2013’te İsrail ordusu, beyaz fosfor yerine gaz bazlı sis mermileri kullanmaya geçiş yapacağını duyurarak, savaş alanlarında beyaz fosfor kullanımını sonlandıracağına dair taahhütte bulunmuştu.
Ancak Savaş Bölgesi İzleme Grubu ACLED tarafından toplanan verilere göre İsrail, son iki ay içerisinde Lübnan’ın sınır bölgelerinde beyaz fosfor içeren mühimmatı 60 defadan fazla kullandı. Lübnan Başbakanı Najib Mikati, 2 Aralık’ta yaptığı açıklamada İsrail’in mühimmat kullanımının sivillerin ölümüne, binlerce zeytin ağacına ve 5 milyon metrekarelik orman ile tarım arazilerine geri dönüşü olmayan zararlar verildiğini belirtti.
Uluslararası tepkiler belli belirsiz
The Wall Street Journal‘ın haberine göre, ABD’li yetkililer, İsrail’in Gazze’deki “Hamas tünelleri”ne deniz suyu pompalama planını hayata geçirdiğini iddia etti.
Bu planın yedi ayrı pompa sistemiyle gerçekleştirileceği belirtildi. İsrail ordusunun esirlerin bulunduğu tünellere su pompalama planına karşı tepkilerin yanı sıra, ABD Başkanı Joe Biden‘ın bu durumla ilgili kesin bir bilgi sahibi olmadığını açıklaması dikkat çekti.
Sadece su değil, enerji krizi de Gazze’yi tehdit ediyor
Öte yandan Gazze Belediyeler Birliği Başkanı Yahya es-Serrac, İsrail’in saldırıları ve elektrik krizi nedeniyle de Gazze’de yaşanabilecek sağlık ve çevre felaketi konusunda uyarılarda bulundu. Gazze’de su, kanalizasyon ve çöp toplama gibi temel hizmetlerin elektrik ve yakıt eksikliği nedeniyle aksadığını belirterek, uluslararası camiaya acil müdahale çağrısında bulundu. Gazze’de evlerin yüzde 80’ine su verilemediğine ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant‘ın Gazze’ye tam abluka uygulayacaklarını açıkladığına dikkat çekti.
Uzmanlar Gazze Şeridi’ndeki bu gelişmelerin, bölgenin ekolojik dengesi üzerinde ciddi etkiler yarattığının altını çiziyor. Yeraltı su kaynaklarının kirletilmesi, tarım arazilerinin tuzlanması ve toprak çökmesi gibi sorunlar, Gazze’nin ekosistemini ve doğal kaynaklarını tehdit ediyor.