80 yıl önce yerinden edilen Siekopai halkı davayı kazandı, evine dönüyor

Ekvador'da 1940'lı yıllarda Peru ile savaş sırasında yerinden edilen Siekopai yerli topluluğu devlete açtığı davayı kazandı. Pë’këya'nın mülkiyet hakkı en geç 45 gün içinde Siekopai'ye geri verilecek.

Güney Amerika ülkesi Ekvador’da 1940’lı yıllarda savaş gerekçesiyle zorla yerinden edilen Siekopai yerli topluluğu hukuk mücadelesini kazandı. Yerli halk, 80 yılı aşkın sürenin ardından yerlerinden edildikleri topraklarına geri dönecek.

CNN International‘ın aktardığına göre, yerlilerin toprak haklarının savunulması için çalışan “Amazon Frontline” kuruluşu, istinaf mahkemesinin, Peru sınırında bulunan Pë’këya bölgesinin mülkiyetine ilişkin davada Siekopai topluluğu lehine karar verdiğini bildirdi.

45 günde taşınacaklar

1940’larda Peru ve Ekvador arasındaki savaş sırasında yerlerinden edilen ve bugün 800 mensubu bulunan topluluk, geçtiğimiz eylül ayında Ekvador devletine dava açmış, atalarından kalan mülkler üzerindeki haklarının ihlal edildiğini belirtmişti.

Sucumbios Bölge Mahkemesi, davayı karara bağlayarak, Ekvador Çevre Bakanlığı’na 104 bin dönümlük alanın mülkiyet hakkını halka geri vermesi için 45 gün süre tanıdı.

Ekvador Siekopai Ulusu Başkanı Elias Piyahuaje, karar için “Bu, Siekopai Ulusu için tarihi bir an. Pë’këya toprakları her zaman bizim olmuştur ve bizim olacaktır. 80 yıldan uzun bir zamandır topraklarımızı geri almak için çabalıyoruz. Bu gezegen üzerinde kültürümüzün korunması için mücadele ediyoruz. Bu topraklar olmadan Siekopai halkı olarak var olamayız” değerlendirmesi yaptı.

Tüm yerli halklar için emsal oluşturuyor

Mahkeme kararının, aynı zamanda Ekvador hükümetinin koruma alanında bulunan toprakların mülkiyet hakkını ilk defa yerli bir halka geri vermesi olma özelliği taşıdığına dikkat çeken Amazon Frontline  “Bu, Latin Amerika ve dünya çapında topraklarını geri almak için mücadele eden tüm yerli halklar için çok değerli bir emsal teşkil ediyor” açıklaması yaptı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR