Dünya doktorları iklim eylemi çağrısı yaptı: İklim değişikliği, yüzyılın en büyük sağlık sorunu

Dünyanın dört bir yanından sağlık kuruluşları, insan kaynaklı iklim değişikliğinin sağlık üzerindeki etkilerine dikkati çekerek tüm hükümetleri yeni fosil yakıt altyapısı ve üretiminin genişletilmesini derhal durdurmaya çağırıyor.

İnsan kaynaklı iklim değişikliğinin sonuçlarından olumsuz etkilenen giderek artan sayıda hasta görmeleri nedeniyle sağlık çalışanları, uluslararası hükümetlerden acilen fosil yakıtlardan vazgeçmelerini ve yenilenebilir enerjiye hız vermelerini talep ediyor.

Dünya çapında 3 milyondan fazla sağlık çalışanını temsil eden dünyanın önde gelen aile hekimleri ve sağlık kuruluşları 28 Ekim’de toplumların sağlığını korumak için iklim değişikliğine karşı acil eylem çağrısında bulunan açık bir mektup yayımladı.

Mektupta “Bizler dünyanın aile hekimleri, doktorları ve sağlık çalışanları olarak dünya liderlerini küresel nüfusun sağlığını iklim krizinden korumak için acilen harekete geçmeye çağırıyoruz” ifadeleri yer alıyor.

The Guardian‘ın aktardığına göre aralarında Avustralya‘nın pratisyen hekimlik ve kırsal tıp alanındaki en üst kuruluşunun da bulunduğu 39 sağlık kuruluşu, iklim değişikliğinin insan sağlığı üzerindeki yaygın etkilerini hastalarında şimdiden gördüklerini söylüyor.

Doktorların açıklamasında şu ifadeler öne çıkıyor:

Biz ön saflarda yer alan sağlık çalışanları olarak, iklim krizinin tetiklediği sağlık acil durumlarıyla giderek daha fazla karşı karşıya kalıyoruz. Ancak giderek artan zarar ve acılar karşısında yeni fosil yakıt kaynakları geliştirilmeye ve sera gazı emisyonları artmaya devam ediyor.”

Fotoğraf: Bill Metcalfe

‘En ufak bir şansımızın olması için…’

İmzacılar arasında Kanada, Hindistan, Avrupa, Pasifik ülkeleri ve Birleşik Krallık‘tan sağlık kuruluşları yer alıyor. Kuruluşlar, tüm hükümetlerden yeni fosil yakıt altyapısı ve üretiminin genişletilmesine son verilmesi, mevcut yakıtların aşamalı olarak kullanımdan kaldırılması, fosil yakıt endüstrisine sağlanan sübvansiyonlara son verilmesi ve yenilenebilir enerjiye yatırım yapılmasını talep ediyor.

Mektupta, “Isınmayı 1,5°C ile sınırlama ve iklim kaynaklı sağlık acil durumlarının tırmanmasını durdurmada en ufak bir şansımızın olması için fosil yakıtlardaki artışa son vermeliyiz” deniyor.

Avustralya’nın pratisyen hekimlerin en üst kuruluşunun başkanı Nicole Higgins, hem kendi ülkesi hem de dünyanın iklim değişikliğinin sağlık üzerindeki etkilerine karşı hazırlıklı olması gerektiğini söylüyor.

Higgins, “Avustralya, Kara Cumartesi‘den bu yana en kötü orman yangını sezonlarından birine hazırlanırken, bu yeni ‘normalimizin’ neye benzediğini bir kez daha hatırlatıyor” diye konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü‘nün (WHO) çevre, iklim değişikliği ve sağlık direktörü Maria Neira, hava kirliliğinin her yıl yedi milyondan fazla erken ölüme neden olduğuna dikkati çekti.

Neira, “İklim değişikliği 21’inci yüzyılın potansiyel olarak en büyük sağlık sorunu olarak tanımlanmıştır” diye ekledi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR