Yiyecek çalmak için sırtında ‘termit’ yetiştiren yeni bir böcek türü keşfedildi

Böceğin sırtında geliştirdiği termite benzer bir yapı, böceğin gerçek termitleri kandırarak beslenmesine yardımcı oluyor.

Araştırmacılar, gerçek termitleri kandırarak beslemek için sırtında bir termit benzeri bir vücut uzantısı yetiştiren yeni bir rove böceği keşfederek, bunun dünyanın en sıradışı taklit biçimlerinden biri olabileceğini bildirdi.

Termit kuklası olarak adlandırılan bu yapı öylesine kusursuz ki, termitlerin farklı vücut bölümlerini bile yansıtıyor ve anten ve bacaklara benzeyen üç çift sahte uzantı barındırıyor.

Rove böcekleri (Staphylinidae familyası), halihazırda hayvanlar aleminde taklit yetenekleriyle tanınıyor.

Avustralya‘nın Kuzey Bölgesi‘nde toprağın altında keşfedilen yeni böcek türü (Austrospirachtha carrijoi), fizogastri diye bilinen bir olguyla karnını büyüterek termite benziyor.

Zootaxa dergisinde yayımlanan makalede bilim insanları, bu vücut parçasının evrimleşerek bir termitin son derece gerçekçi bir kopyası haline geldiğini belirtiyor. Termit kuklasının başı ve vücudunun geriye kalan kısmı, böcek vücudunun üzerinde yer alıyor. Böceğin çok daha küçük olan gerçek başı ise termit kuklasının altında bulunuyor.

Araştırmacılar, böceğin bu kukla sayesinden fark edilmekten kaçınabileceğini ifade ediyor; zira termitler kör olmalarına rağmen birbirlerini dokunma yoluyla algılayabiliyor. 

Böcek ayrıca termitlerden kutiküler hidrokarbonlar adı verilen benzersiz kimyasalları emebiliyor veya kendisinin de bir termit olduğu algısını güçlendirmek için benzer bileşikler üretebiliyor.

İşçi termitler, trophallaxis adı verilen bir sürece bağlı olarak kolonideki diğer termit cinslerini sindirilmiş yiyeceklerle besler. A. carrijoi‘nin ağız yapısı çok küçük olduğu için, yazarlar böceğin yumurta ya da larva yemek yerine konakçılarından besin elde ederek beslendiğini düşünüyor.

Böcek için bariz avantajları olan bu adaptasyon, böceğin yaşamının geri kalanını diğer termitlerden sağlanan besinlerle sürdürebilmesini sağlıyor.

‣ Asya’da 224 yeni canlı türü keşfedildi

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR