‘Türkiye’nin emisyonlarının yüzde 7’si çelik sektöründen kaynaklanıyor’

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi'nin yeni raporu, çelik sektörünün Türkiye’deki enerji tüketiminin yüzde 7’si ve sanayideki enerji tüketiminin ise yüzde 22’sinden sorumlu olduğunu gösteriyor.

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) tarafından yayımlanan “Türkiye Çelik Sektörünün Karbonsuzlaşması: Mevcut Durum” başlıklı raporda, çelik sektörünün Türkiye’deki enerji tüketiminin yüzde 7’si, sanayideki enerji tüketiminin ise yüzde 22’sinden sorumlu olduğu belirtildi.

Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadele yolunda 2053’te net sıfır emisyon hedefine dayalı dönüşümünün başlaması için bağlayıcı hedeflerin tanımlanmasının önemine değinen rapor, bu hedeflere erişimin kolaylaştırılmasının gerekliliğine dikkati çekiyor. Uzmanlar, emisyonların azaltılmasına yönelik bir yasal çerçevenin kurulmadığını vurguluyor.

‣ ‘Sunulan Ulusal Katkı Beyanı ile Türkiye’nin 2053’te net sıfıra ulaşması imkansız hale geldi’
‣Sera gazı emisyonları rekor kırdı: 1,5 derece hedefine vaktinde erişilemeyebilir

Raporda paylaşılan hesaplamalar, ham çelik üretimi yapan ve nihai çelik ürünü üreten tesisler dahil olmak üzere çelik sektörünün Türkiye’nin enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 7’sinden ve sanayideki enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 22’sinden sorumlu olduğunu ortaya koyuyor. Yüksek emisyonlu sektörlerden biri olduğu ifade edilen çelik sektörünün oluşturduğu 40 milyon ton emisyon, ülkenin toplam emisyonlarının yüzde 7’sini oluşturuyor.

‣ Türkiye’nin sera gazı emisyonları 2021’de yüzde 7,7 arttı: 1990’dan beri yüzde 157,1 artış

‘Emisyonlar tüm sektörlerde azaltılmalı’

IPM İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü Ümit Şahin, Türkiye’nin iklim politikalarını oluşturan net sıfır hedefi doğrultusunda tüm sektörlerden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının da önemli ölçüde azaltılması gerektiğini vurguluyor.

Şahin, karbonsuzlaşma için yapılacak tüm çalışmalara bilgi sağlamak üzere çelik sektörünün bütün safhalarının incelendiğini aktarıyor ve ekliyor:

“Sanayi sektörleri arasında en fazla enerji tüketen ve en yüksek karbon emisyonuna neden olanlardan birisi olan demir-çelik sektörünün karbonsuzlaşma yönündeki dönüşümünde ihtiyaçları ve fırsatları anlamak için, sektöre özgü koşulların geçmişten bugüne doğru olarak anlaşılması gerekmektedir.”

Raporun tamamını okumak için tıklayın.

‣ İklim Masası: Türkiye’nin Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı avantaja çevirmesi mümkün
‣ Türkiye’nin iklim politikası: Hiçbir şey yapmamaktan laf üretmeye…

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR