İç göç rekor kırdı: Savaş ve iklim krizi 71 milyon insanı evini terk etmeye zorladı

Dünyada 2022 yılında yerinden edilen insanların yaklaşık dörtte üçü Suriye, Afganistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ukrayna ve Sudan'ın da aralarında bulunduğu 10 ülke vatandaşıydı.

İsviçre‘nin Cenevre merkezli İç Göç İzleme Merkezi (IDMC), Ukrayna‘daki savaş gibi çatışmalar ve Pakistan‘daki muson selleri gibi iklim felaketleri nedeniyle ülkelerinde evlerini terk etmek zorunda kalan kişi sayısının geçen yıl dünya genelinde 71,1 milyona ulaştığını açıkladı.

Bu rakamın 2021’den bu yana yüzde 20’lik bir artışa işaret ettiğini belirten izleme merkezi, dünyada yerinden edilen insanların yaklaşık dörtte üçünün Suriye, Afganistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DRC), Ukrayna ve Sudan‘ın da aralarında bulunduğu 10 ülkede yaşadığını söyledi.

IDMC’ye göre sadece Ukrayna’da savaş nedeniyle geçen yıl yaklaşık 17 milyon kişi evlerini bırakıp başka bölgelere taşınmak zorunda kaldı.

Dünya çapında ise bu sayının 28,3 milyon kişiye ulaştığını vurgulayan örgüt, rakamın son on yıldaki yıllık ortalamanın “üç kat üzerinde” olduğu duyuruldu.

iklim
Fotoğraf: Martin San Diego / UNOCHA
‣ İklim göçleri alarm veriyor
‣ İklim krizi: 2070’te her üç kişiden biri iklim göçmeni olabilir

‘32,6 milyon iklim göçmeni’

euronews Türkçe‘nin aktardığına göre, IDMC’yi 1998 yılında kuran Norveç Mülteci Konseyi‘nin Genel Sekreteri Jan Egeland, “Ukrayna’daki savaş, ülke içinde yerinden edilenleri en çok etkileyen küresel gıda güvenliği krizini de körükledi. Bu fırtına, küresel açlık ve yetersiz beslenmenin azaltılması konusunda yıllardır kaydedilen ilerlemeyi baltaladı” dedi.

Sel, heyelan ve deprem gibi doğa felaketleri de iç göçlerde savaşlar kadar rol oynadı. Geçen yıl iklim kaynaklı olaylardan dolayı evlerinden göçmek zorunda kalan kişi sayısının 32,6 milyon kişiye ulaştığı aktarıldı.

“Çatışma ve afetler geçen yıl bir araya gelerek halihazırda var olan kırılganlıkları ve eşitsizlikleri arttırdı” diyen Egeland, bu durumun daha önce hiç görülmemiş ölçekte iç göçü tetiklediğini sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR