İklim göçleri alarm veriyor

Bu yıl doğal afetlerin 22 milyon kişiyi yerini değiştirmeye zorlayacağını belirten uzmanlar, iklim krizinin etkilerine karşı devletleri harekete geçmeye çağırıyor.

Mozambik’te bir fırtınadan kaçanların sığındığı bir tahliye merkezi.

Ülke İçinde Yerinden Edilme İzleme Merkezi (IDMC) 2019 yılının sadece ilk yarısında evlerini terk etmek zorunda kalan 11 milyon kişinin 7 milyonunun doğal afetler nedeniyle yerini değiştirmek zorunda kaldığını duyurdu.

Norveç Mülteci Konseyi tarafından desteklenen IDMC, bu yılın ilk altı ayının verilerini mercek altına aldığı raporunda, doğal afetler nedeniyle yerini değiştirmek zorunda kalan kişi sayısının 2019 yılının sonunda 3 kat artarak, yaklaşık 22 milyona ulaşabileceğini duyurdu.

Kısır döngü uyarısı

DW Türkçe’nin haberine göre, IDMC Direktörü Alexandra Bilak, sadece ilk altı ayda 7 milyon kişinin doğal afetler nedeniyle evini terk etmiş olması ile ilgili olarak, “Bu rakamlar alarm verecek düzeyde yüksek, üstelik sadece yılın yarısını yansıtıyor” değerlendirmesi yaptı. Bilak, “Bu oran aynı zamanda sorunların, çatışmaların çözümüne ve adaletsizliğe odaklanılmadığını, zorunlu yer değiştirmenin yeni kriz ve korumasızlığa yol açacak bir kısır döngüye yol açtığını gösteriyor” diye konuştu.

Mozambik’teki Idai Kasırgası’ndan altı ay sonra mağdurların yaşadığı çadırlar.

Tahliyeler hayat kurtarabiliyor

IDMC raporuna göre Haziran ayına kadar en büyük doğal felaketler Hindistan ve Bangladeş’te etkili olan Fani ile Mozambik, Malavi, Zimbabve ve Madagaskar’ı vuran Idai Kasırgası. Yine İran, Etiyopya, Bolivya ve Filipinler’deki sel felaketlerinin büyük yıkıma yol açtığına dikkat çekiliyor.

Bu arada IDMC’nin yarı yıl raporunda, Fani Kasırgası’nda olduğu gibi, yapılan planlı, büyük çaplı tahliyelerin hayat kurtarabildiğine, kitlesel yer değiştirmenin kasırgalar geçtikten sonra insanların yıkılmış da olsa evlerine dönmesini sağlayabildiğine dikkat çekiliyor.

‘Şoke edici’

Ancak Norveç Mülteci Konseyi Başkanı Jan Egeland, raporun ortaya koyduğu rakamların “şoke edici” olduğunu söyledi. Egeland, bu yılın ilk altı ayında doğal afetlerden kaçan 7 milyon kişinin dışında, 3 milyon 800 bin kişinin çatışmalar nedeniyle evlerinden kaçmak zorunda kaldıklarına dikkat çekti.

‘Görmezden gelinemez’

En çok ülke içinde yer değiştirmek zorunda kalınan ülkeler Suriye, Yemen, Afganistan, Libya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti.

IDMC Direktörü Bilak, ülke içinde yerinden edilmiş kişileri görmezden gelmeme çağrısı yaptığı uluslararası toplumu, yerinden edilmiş kişilere yardım etme, barışı teşvik etme, iklim değişikliğine ve etkilerine karşı önlem almaya davet etti. Bilak, ancak bu yolla her yıl milyonların acı çekmesinin önlenebileceğini ve yoksullukla mücadele edilebileceğini kaydetti.

İklim krizi tetikliyor

Kitlesel göçlerin temelindeki en büyük etken iklim krizi. Küresel ısınma yüzünden kasırgalar daha yavaş hareket ederek çok daha büyük tahribata yol açıyor; okyanusların ve denizlerin ısınması yüzünden zamansız, ani ve büyük miktarda yağan yağmurlar, çok sayıda cana mal olan seller ve heyelanları beraberinde getiriyor. Aşırı soğukların yanı sıra, dünyanın diğer bir yanında da yağış rejiminin bozulması nedeniyle ölümcül kuraklık ve besin yetersizliği yaşanıyor. Buzulların erimesiyle ada devletleri ve deniz kıyısındaki kentlerde yaşayanlar da büyük tehdit altında.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sinop Boyabat Bakır Maden Sahası ihalesi ‘adresine’ teslim edildi

Sinop Boyabat'taki devasa bakır maden sahası ihalesi, Cengiz Holding'e ait Eti Bakır A.Ş.'ye verildi. İhale, sadece bu şirketin karşılayabildiği 'izabe şartıyla' yapılmıştı.

Maraş için ortak talep: Yeni santrale değil, adil dönüşüme ihtiyaç var

Afşin Elbistan Termik Santrali’ne eklenmesi planlanan 2 üniteye karşı çıkan belediye başkanları ve sivil toplum temsilcileri kömürün tek tercih olmadığını vurguladı.

Kaş’ta Likya Yolu üzerinde, orman içine tesis ihalesine isyan: Akıl tutulması

Kaş'ta Likya Yolu güzergahı ve Phellos Antik kenti yakınına 'orman parkı' adı altında turistik tesis için ihale açıldı. Halk ayakta: Mangal yasak, tesis serbest.

Batı Karadeniz ‘vahşi madenciliğe’ direniyor: Zulüm varsa direniş de var

Zonguldak'ın Alaplı, Devrek, Akçakoca ilçelerinde onlarca köyü etkileyecek altın madeni ruhsatına karşı bölge halkı direnişini sürdürürken, dava açmaya da hazırlanıyor.

AB için ‘küresel net sıfır’ yarışında Çin ve ABD hakimiyeti uyarısı

Uzmanlar, AB ülkeleri 2023'te net sıfır yatırımlarını artırsa da Çin ve ABD rekabetine yenilmemesi için Temiz Sanayi Anlaşması'nın önemine vurgu yapıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR