AYM’den eylem yasağı gerekçesiyle kesilen para cezasına ‘hak ihlali’ kararı

AYM, Batman Valiliği'nin eylem yasağı gerekçesi ile basın açıklaması yapanlara verdiği idari para cezasının hak ihlali olduğu yönünde bir karara imza attı. Mahkeme Anayasa'nın 34'üncü maddesi olan 'Herkes önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma hakkına sahiptir' hükmüne işaret etti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), son dönemde özellikle bölge illerinde valiliklerin art arda ilan ettiği eylem ve etkinlik yasaklarına karşı emsal niteliğinde bir karara imza attı.

Anayasa Mahkemesi’nin Resmi Gazete‘de yayımlanan kararında yer alan bilgiye göre Batman Valiliği, 7 Kasım 2018’de ‘şehirde bir süredir yoğunlaşan terör saldırıları” gerekçesiyle 14 gün boyunca yapılacak toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin mülki amirden izin alınması şartına bağladı.

Eğitim Sen Batman Şube Sekreteri Nureddin Şimşek, SES Batman Şube Eş Başkanı Deniz Topkan ve Yönetim Kurulu Üyesi Cihan Tüzün de karara uymayarak, KESK’in KHK’liler için başlattığı toplu faks çekme eylemine katıldı.

Ancak Şimşek, Topkan ve Tüzün’e “emre aykırı davranış” iddiasıyla idari para cezası verildi Sendikacıların bu cezaya itirazı da mahkeme tarafından reddedildi.

AYM Anayasa’daki 34. maddeye işaret etti: Herkes izin almadan toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma hakkına sahiptir

Şimşek, Topkan ve Tüzün’ün “toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılma haklarının ihlal edildiği” yönündeki bireysel başvurusunu karara bağlayan Yüksek Mahkeme, kararında Anayasa’nın 34. maddesindeki “Herkes önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü yapma hakkına sahiptir” hükmüne dikkat çekti.

Anayasa’nın 14. maddesindeki “Temel hak ve hürriyetler özlerine dokunulmaksızın yalnızca Anayasa’nın ilgili maddelerinde belirtilen sebeplere bağlı olarak ve ancak kanunla sınırlanabilir. Bu sınırlamalar, Anayasa’nın sözüne ve ruhuna, demokratik toplum düzeninin ve laik Cumhuriyetin gereklerine ve ölçülülük ilkesine aykırı olamaz” ibaresini de hatırlatan AYM, başvurucuların ‘toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı’nın ihlal edildiğine hükmetti.

Tazminat taleplerini reddeden Yüksek Mahkeme, ihlal sonuçlarının ortadan kaldırmak için yeniden yargılama yapılmak üzere kararın Batman 2. Sulh Ceza Hakimliği’ne gönderilmesine karar verdi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR