EkolojiManşetYerel

Rize’de dolgu havalimanından sonra dolgu millet bahçesi

0

Rize’de havalimanı, şehir hastanesi ve lojistik liman gibi projelerin ardından deniz dolgusu yapılarak kazanılacak 600 dönüm alana millet bahçesi yapılmasına karar verildi. Bilim, engelsiz yaşam merkezi, kent müzesi ve sosyal donatı alanlarının yer alacağı proje, bir yılda tamamlanacak. 

Kentte havalimanı, şehir hastanesi ve lojistik liman projeleri de deniz doldurulup üzerine inşa edilmişti. Şimdi de yine deniz doldurularak millet bahçesi yapılacak.  250 dönümü daha önce doldurulan, 350 dönüm daha ilave edilerek kazanılacak 600 dönüm alanda bilim ve engelsiz yaşam merkezi, kent müzesi, sosyal donatı alanları, spor tesisleri, kafeler ve yürüyüş yollarından oluşacak millet bahçesi projesi, 1 yılda tamamlanacak.

Millet bahçesinin iki kilometre uzunluğundaki kordonu da denize sıfır noktada olacak. Projenin Karadeniz’in hırçın dalgalarından korunması için dört metre yükseltilen dolgu alanı önüne, dalga kıranlar yerleştirilecek.

Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu Üyesi, Samsun eski Mimarlar Odası Şube Başkanı İshak Memişoğlu gazetemize “Kıyı Kanunu’na göre, zorunluluk durumlarında, kentte alan kalmamış ise kentin gelişmesi için bir liman ya da insanların iyi vakit geçirmek için rekreasyon alanına ihtiyaç olması durumunda dolgu alanının yapılabileceğini belirtmişti. Memişoğlu,  “Bazı kentlerin kıyıda kalan kısmında bataklık, su alanı olur. Karadeniz’de bu tür alanlar var. Kent boşluğu da olmuyor. Doldurarak kamusal alan elde etmek isteniyor. Bu hak kıyı kentlerinde arazi elde etmek için şuursuzca kullanıldı” demişti.

Memişoğlu, “Dolgu alanlarının bu kadar yaygınlaşmasının altında yatan en önemli nedenlerden biri büyük rant kapısı olması” diye konuşmuştu.

Deniz dolgusu: ‘Kamu hizmeti’ diye başladı, müteahhidin gözbebeği oldu
Verimli tarım topraklarıyla doldurulan Karadeniz sahil şeridinde yeni çevre felaketleri yaşanabilir
Hopa’daki sahil dolgusuna yürütmeyi durdurma kararı
Orduluların sahilde yapılaşma ve deniz dolgusu derdi bitmiyor: Şimdi de adrese teslim kafe ihalesi
Trabzon’da stat ve hastane inşaat alanındaki deniz dolgusu çöktü
Ordu’daki deniz dolgusu projesine mahkemeden ret

‘En masum dolgu olacak’

Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, kentte arazi kıtlığından dolayı 1970’li yıllardan itibaren denizin kısım kısım doldurulduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Millet bahçesi olacağı için çevrecilik açısından en masum dolgu olacak proje ile insanlar beton yığınından kurtulup, yeşil alanlarda dolaşabilecek. En önemlisi de denize sıfır olması yani denizimizin burada önünde taş yok. Adeta insanlar boğazdaki kordonda yürür gibi 2 kilometrelik hatta denize sıfır yürümüş olacaklar. Bu şekilde bu rekreasyon alanları vatandaşlarımızın hizmetine sunulmuş olacak. ”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.