Yabancı yatırımcılar gözünü mermere dikti

Enerji Bakanı Dönmez'in açıkladığı verilere göre, Türkiye'de doğa katliamına ortak olan yabancı yatırımcıların en çok yöneldiği maden mermer ve kalker.

Haber: Yeliz DOĞAN

*

Türkiye’nin yer altı ve yerüstü varlıkları hızla tüketiliyor. Bu tüketimin önemli bir kısmı ise yabancı ülke vatandaşları tarafından yapılıyor.

Veriler son dönemde Türkiye’nin çevre katliamında birincil derecede öneme sahip maden ve yer altı değerli varlıklarını, yabancıların işlettiğini gösteriyor.

2022’de yabancı yatırımcının en çok hangi madenlerde üretime ağırlık verdiği gerçeği, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez‘in kendisine yöneltilen bir soru önergesine verdiği yanıtla ortaya çıktı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Dönmez’e yönelik soru önergesinde “Yabancıların ülkemizde ağırlıklı ilgilendikleri madenler hangileridir?” sorusunu yöneltti.

Maden Kanunu’nun 6’ncı maddesi gereğince, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanların doğrudan maden ruhsatı sahibi olamadıklarına dikkat çeken Bakan Dönmez, “Bununla birlikte altın ve/veya gümüş üretimi yapılan ruhsatlardan 5 tanesini mezkûr düzenlemedeki şartları sağlayan 4 yabancı yatırımcı uhdesinde bulundurmaktadır.

Türkiye’de yabancı yatırımcılar tarafından en çok alınan maden ruhsatlarının ise mermer (doğal taş), kalker ve krom olduğu tespit edilmiştir” açıklamasında bulundu.

Madenler doğayı talan ediyor

Gürer ise bu madenlerin doğayı talan ettiği açıklamasında bulunarak, şöyle konuştu:

“Yabancıların da gözü maden sahalarında. Varlıklarımızı eritip geleceği tüketiyoruz.

Madenler doğayı da talan ediliyor. Maden işletmeleri de olmalı, madenler de değer bulmalı ancak bundan halka yansıyan fayda olmalı.

Bir avuç yandaş semirmesi yerine başta maden sahalarına yakın olan bölge halkı ve yurttaşlarımızın da yararına katkı sağlamalıdır.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR