Patates krizi: Avrupa’da aşırı sıcaklar ve kuraklık, mahsulleri küçülttü

Avrupa'da rekor yaz sıcaklıkları ve ardından gelen büyük kuraklık, patates hasadında verimi düşürdü. Ana hasat zamanından önce yağmurlu ve serin havanın gelmesi beklense de bunun bir etkisi olmayacağı ve gıda fiyatlarının yükseleceği tahmin ediliyor.

İster taze, kızartma veya paketli halde pek çok evin temel gıdalarından olan patates Avrupa‘nın bu yıl yaşadığı rekor sıcaklıklardan ve 500 yılın en kötü kuraklığından etkilenen yaz mahsulleri arasında yer alıyor.

Son yılların en küçük patateslerinin hasat edilmesi ile tüketicilerin artan enflasyonla karşı karşıya olduğu Avrupa’da patates kızartması gibi popüler gıdaların fiyatının artması bekleniyor.

Dünya Patates Piyasaları analistlerine göre, Avrupa Birliği‘nin patates üretiminin büyük kısmını karşılayan kuzeybatı kuşağı, yani Almanya, Fransa, Hollanda ve Belçika‘da bu yaz yaşanan kurak koşullar, AB patates üretimini üretimini  2018 kuraklığında görülen rekor düşük düzeyin de altına düşürebilir.

Avrupalı ​​üreticiler, Eylül ayındaki ana hasat öncesinde mahsullere dar tahminlerin hala belirsiz olduğunu, beklenen yağmurların ve son zamanlardaki serin havanın geç de olsa rahatlama sağlayabileceğini belirtirken, bazı çiftliklerde umut azalıyor.

Reuters’a konuşan Almanya’nın batısındaki Juelich’te çiftçi Erich Gussen, kuraklık nedeniyle mahsulün yarısını kaybedebileceğini ve yağacak herhangi bir yağmur için artık çok geç olduğunu söylüyor.

Almanya Tarım Bakanlığı 26 Ağustos’ta yayımladığı mahsul raporunda patatese ilişkin hasat tahmini vermese de beklentilerin “büyük ölçüde kötüleştiğini” söyledi. AB’nin mahsul izleme hizmeti de bu hafta aylık patates verimi tahminini yüzde 2,5 oranında düşürdü.

Fotoğraf: Reuters / Thierry Roge

Fransız üretici grubu UNPT‘nin en son saha araştırmalarına göre, verim20 yıllık ortalamanın en az yüzde 20 altında gerçekleşebilir. Sulama, kuraklığın donanımlı çiftlikler üzerindeki etkisini azaltsa da bitkiler, birbirini izleyen yüksek sıcak dönemlerinde soldu.

Paris’in kuzeyindeki bir yetiştirici ve UNPT’nin başı olan Geoffroy d’Evry, “Su stresiyle başa çıkabildik ancak ısı stresiyle ilgili yapabileceğimiz hiçbir şey yok. Daha önce sıcak dönemler geçirdik, ancak sıcaklığın ulaştığı  zirve ve bunun süresi açısından bunu hiç görmemiştik” diyor.

Yüksek sıcaklıklar, yumruların şekli ve rengini değiştirdiği için hem verim hem de kalite için bir risk olarak görülüyor. Bu durum özellikle yaptıkları sözleşmelerde ‘patates kızartmasının ne kadar uzun olması gerektiği’ gibi kriterleri şart koşan işletmelerde sıkıntı yaratacak.

McDonald’s gibi uluslararası gıda firmaları  artan emtia maliyetlerine tepki olarak bu yıl fiyatları yükseltti ve bu yaz İngiltere’de patates kızartması fiyatlarını artırdı.

Belçika sanayi grubu Belgapom‘un CEO’su Christophe Vermeulen, ülkenin mahsulünün yüzde 30’a kadar düşebileceğini tahmin ederek, “Endüstri için de, tüketici için dedaha pahalıya mal olacak, ancak en büyük maliyeti çiftçiler çekecek” diyor.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR