Eskişehir’in can suyu Porsuk Çayı, yanlış tarım politikalarıyla can çekişiyor

Porsuk Çayı'nın, aşırı su tüketen tarımsal faaliyetlerle kurutulduğuna dikkat çeken ESÇEVDER, havzadaki su kullanımının denetlenmesini istiyor: Ülkenin tarım politikasının sil baştan ele alınarak acilen planlı tarıma geçilmesi ve tarımsal su tüketiminin katı şekilde denetlenmesi elzem.

Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER), Sakarya ırmağının en uzun kolu olan ve Eskişehir’in içinden geçen Porsuk Çayı’na dair inceleme ve tespitlerde bulundu.

Dernek Başkanı Sadık Yurtman, Porsuk Çayı’nın Beylikova’dan itibaren, 448 kilometrelik bölümünün Sakarya ırmağına ulaşamadan kurutulduğunu ve bunun binlerce balık ölümüne neden olduğunu ifade etti.

Yapılan incelemelerin ardından derneğin yazılı açıklamasında, “2021 yılı kışında bölgemizin aldığı yağış miktarı ve Porsuk Çayı üzerindeki barajların doluluk oranları göz önüne alındığında çayın kurumasının sebebinin yağış azlığından olmadığı açıktır” denildi.

Tarım politikası sil baştan ele alınmalı

Mezopotamya Ajansı‘nın aktardığına göre Yurtman, Porsuk’un Eskişehir’in can suyu olduğunun altını çizerek çay yolu üzerindeki tarımsal faaliyetlerin denetlenmesi gerektiğini vurguladı:

Kütahya /Gediz/ Murat Dağı’ndan doğan Porsuk Çayı’nın Beylikova’ya ulaşana kadar su tüketimi çok fazla olan mısır, pancar, yonca gibi tarımsal ürünlerin ekimi, serbest piyasa taleplerine göre değil, ülkenin çıkarları doğrultusunda kotaya bağlanmalı; Porsuk Çayı ve havzasındaki su kuyuları yapılacak sulama sınırlandırılmalı ve sıkı bir şekilde denetlenmelidir.”

İç Anadolu’nun en önemli çaylarından birinin kurumasının, tarımsal üretimin en düşük seviyeye indiği dönemde gerçekleşmesinin en önemli sebebi yanlış tarım ve sulama politikasıdır.”

Ülkenin tarım politikasının sil baştan ele alınarak acilen planlı tarıma geçilmesi, tarımsal sulamanın da bu kapsamda planlanması, tarımsal su tüketiminin katı şekilde denetlenmesi, kaçak kuyuların önlenmesi, yasal kuyuların vahşi sulamaya karşı önlem alınması ülkemizin en temel ve vazgeçilmez kaynağı olan sularımızın korunması için elzemdir.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR