EkolojiManşet

ESÇEVDER: Eskişehir’in mera, orman ve tarım arazileri ihaleye açıldı

0

Eskişehir’de 47 bin hektar alanı kapsayan maden arama işletme ihalesi 3-4 Eylül tarihinde yapıldı. İhaleye açılan bu alanlar kentin Alpu, Beylikova, Mihallıççık, Sarıcakaya, Sivrihisar, Merkez ve Mihalgazi ilçelerini kapsıyor.

Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER) Başkanı Sadık Yurtman, kentte özellikle Alpu, Mihallıççık ve Beylikova’da ihaleye açılan alanların mera, orman ve tarım arazilerini kapsadığını söyledi. Yurtman, “47 bin hektar alanın tamamının incelemesini bitiremedim ama koordinatlara baktığımızda sulak alanlar bile görünüyor” dedi.

‘ÇED sürecinden muaf  tutuldular’ 

ESÇEVDER Başkanı Sadık Yurtman.

Maden aramalarının Çevresel Etki Değerlendirmesi’nden (ÇED) muaf tutulduğunu hatırlatan Yurtman, bütüncül bir ÇED yapılmadan ihalelerin yapılıyor olmasını “hukuksuzluk” olarak değerlendirdi: “ÇED olmayınca da halkı bilgilendirme toplantısı yapılmadan, maden aramalarının tekniğe uygunluğu tartışmaya açılmadan hemen başlatılıyor.” 

MA‘ya konuşan Yurtman, maden alanlarının çevreye ve doğaya verdiği zararlar hakkında da şunları söyledi: 

“Maden ararken belli kimyasallar kullanılıyor. Bu nedenle maden araması ya da sondaj yapıldığı zaman toprağın belli maddelerle kaplanması gerekir ki yer altı sularına zarar vermesin. Ama bugüne kadar yapılan maden arama ve işletme çalışmalarında edindiğimiz gözlemler o ki, normal toprağı kazıyarak hiçbir önlem almadan orayı su ile doldurup maden aramaya başlıyorlar. Oradaki katkı maddeleri açılan havuzun yer altı sularına ya da oradaki toprağa zarar veriyor. Maden araması ormanlık alanda olursa da ağaçların kesilmesine, yok edilmesine neden oluyor. ÇED’ten muaf tutulduğundan da kaç tane ağaç kesilirse kesilsin sorun olmuyor. Karşı çıktığınızda da söz konusu şirket ihaleyi aldığını ve çalışması için ormanın temizlenmesi gerektiği cevabını verebiliyor.”

‘Yöneticilerin bile haberi yok’ 

İhale sürecinden yöre halkının hatta Eskişehir’deki bazı yöneticilerin dahi haberi olmadığını kaydeden Yurtman, “Pandemi sürecinde yangından mal kaçırır gibi, aslında salgının temel nedeni olan iklim değişikliği, doğanın tahribatı ve ekosistemin bozulması gerçeğine karşın doğanın tahribatına yönelik adımlar durmadı” diye konuştu. ESÇEVDER Başkanı, ihaleye açılan  alanlar sıralamasında Eskişehir’in üçüncü sırada olduğuna dikkat çekerek, yöre  halkının kendi alanına, doğasına sahip çıkmasını istedi. 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.