Deutsche Welle (DW) Türkçe ve Amerika’nın Sesi’ne (VoA) lisans başvurusu yapmadıkları gerekçesiyle erişim engeli getirildi. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) talebiyle alınan mahkeme kararı sonrası her iki siteye de kısıtlama getirildi.
DW Türkçe ve VOA Türkçe erişim engelinin ardından “İnternet erişim engeli nasıl aşılır” ve “VOA’ya engelsiz erişim yolları başlığıyla yayımlanan içeriklerde okuyuculara sitelere nasıl erişebilecekleri aktarıldı. Okuyuculara Psiphon ve nthLink uygulamaları kullanılarak sitelere erişim sağlanabileceği duyuruldu.
İnternet içeriklerine erişim engeli yaşandığı zaman Voice of America'yla (VOA) anlaşmaları da olan "Psiphon" ve "nthLink" program ve uygulamalarını kullanarak sansür ve engellemeleri aşıp internette istediğiniz içeriğe erişebilirsinizhttps://t.co/Nx0DQpCSow
— VOA Türkçe (@VOATurkce) February 14, 2022
‘İşte basın özgürlüğü ve ileri demokrasi’
RTÜK üyesi İlhan Taşçı lisans başvurusu yapmayan DW Türkçe ve Amerika’nın Sesi’nin erişiminin engellenmesine ilişkin olarak şu değerlendirmede bulundu:
“İşte basın özgürlüğü ve ileri demokrasi”
Lisans başvurusu yapmayan DW Türkçe ve Amerika'nın Sesi’nin erişimi RTÜK Başkanlığının istemi üzerine Ankara Sulh Ceza Hakimliğince engellendi.
İşte basın özgürlüğü ve ileri demokrasi!— İlhan Taşcı (@ilhantasci) June 30, 2022
RTÜK uluslararası haber sitelerine 72 saat süre verdi: Lisans almayanlara erişim engellenecek
RTÜK, 9 Şubat’ta Amerika’nın Sesi, DW Türkçe ve Euronews Türkçe’ye lisans alması için 72 saat süre tanıyacağını, aksi halde sitelere erişimin engelleneceğini bildirmişti.
İnternet içeriklerine erişim engeli yaşandığı zaman Voice of America'yla (VOA) anlaşmaları da olan "Psiphon" ve "nthLink" program ve uygulamalarını kullanarak sansür ve engellemeleri aşıp internette istediğiniz içeriğe erişebilirsiniz pic.twitter.com/UriQjA1jkB
— VOA Türkçe (@VOATurkce) July 1, 2022
‘Erişim engeli açıkça sansürdür’
DİSK Basın-İş Sendikası karara “Sansüre hayır” şeklinde tepki gösterirken Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) söz konusu sitelere erişimin engellenmesinin “Açıkça sansür” olduğunu belirterek “Beğenmediğiniz her şeyi yasaklamaya çalışmaktan artık vazgeçin. Bu toplum özgürlük istiyor” açıklamasına bulundu.
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) ise kararı” Nesnel haberciliğe tahammülsüzlüğün net göstergesidir” şeklinde değerlendirdi.
Ne olmuştu?
RTÜK 9 Şubat’ta lisans kararı almış, görüntülü haberleriyle ilgili lisans başvurusu yapmamaları durumunda her iki yayın organına da kısıtlama getireceğini bildirmişti. RTÜK daha önce Türkçe yayın yapan uluslararası haber sitelerinin denetleneceğini bildirmişti. Erişim engeli dün akşam saatlerinde Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla hayata geçirildi.
RTÜK Üst Kurul Üyesi Okan Konuralp, 9 Şubat’taki paylaşımında kararı eleştirmiş, “RTÜK, VOA, DW ve Euronews’e lisans başvurusu için 72 saat süre tanınmasını. “SETA’nın 2019’daki fişleme niteliğindeki uluslararası medya raporunun bir uygulaması” olarak değerlendirmişti.
RTÜK’e internet üzerinden yayın yapan platformları denetleme yetkisini veren yönetmelik, 2019’da Resmi Gazete‘de “Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik” adı altında yayımlanarak yürürlüğe girmişti.