‘Cumhurbaşkanına hakaret’ten yargılanan Genco Erkal’a beraat

'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla yargılanan tiyatro sanatçısı Genco Erkal, bugünkü duruşmada beraat etti.

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, atılı suçun unsurları oluşmadığından Erkal’ın beraatına karar verdi.

Genco Erkal ve avukatlarının hazır bulunduğu duruşmada mütalaasını sunan savcı, Anayasa‘nın 26. maddesine ve AİHM içtihatlarına yer vererek Erkal’ın politik paylaşımlarda bulunmasının doğal olduğunu söyledi.  Duruşmaya katılan Erdoğan’ın avukatı ise, çobanlık ve eğitim konusundaki paylaşımların hakaret kastıyla yapıldığını söyleyerek Erkal’ın cezalandırılmasını talep etti.

‘Diploma meselesi yıllardır tartışılıyor’

Savcı’nın mütalaasına katıldığını söyleyen Erkal şunları söyledi:

“Bu paylaşımlar bir eleştiridir, hakaret içermez. İddia makamının bunun kabul edilmesi sevindirici. Diploma meselesi yıllardır tartışılıyor bunu tek söyleyen ben değilim. Çobanlık konusunda Cumhurbaşkanının kendisi de ‘ben de çobanım’ diyerek kabul ediyor burada hakaret olamaz. Beraatımı talep ediyorum”

Erkal’ın avukatı Turgut Kazan da “Cumhurbaşkanına hakaret” davalarının Türkiye’de bir baskı aracı olarak kullanıldığını belirterek,  “Fransa’da bu suçtan iki dava açılmış. Türkiye’de sadece 7 yılda 169 bin soruşturma, 38 bin 608 dava açıldı” dedi.

Duruşma savcısı, Genco Erkal’ın, ‘Cumhurbaşkanının diploması’, ‘Erdoğan’ın kaç çocuk yapılacağına karışması’, ‘Ayder Yaylası’ndaki yapılaşma girişimine karşı olması’ ve ‘Türk usulü başkanlık sistemini eleştirmesine’ ilişkin açıklamaların ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirterek beraatini istedi. Mahkeme, Genco Erkal’ın beraatine karar verdi.

Ne olmuştu?

Genco Erkal 16 Nisan’da, 2016’dan bu yana Twitter paylaşımlarının incelendiğini söylemiş ve bazı paylaşımları sebebiyle Cumhurbaşkanı’na hakaret suçlamasıyla hakkında soruşturma açıldığını açıklamıştı.

Erkal, 19 Nisan’da Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde verdiği ifadeyi şöyle özetlemişti:

“Benim işimin politik tiyatro yapmak olduğunu, 60 yıldır bu işi yaptığımı, dünyanın her yerinde haksızlıklara, baskılara, adaletsizliğe, bağnazlığa karşı olduğumu ve bu düşüncelerimi hem sahneden hem de sosyal medyadan açıkladığımı anlattım. ‘Başkanlık sistemine karşıyım.’ dedim. ‘İfade özgürlüğünün kısıtlanmasına, insanların düşünceleri yüzünden hapis yatmalarına, doğanın katledilmesine ve betonlaştırılmasına karşıyım’ dedim.”

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR