Ne yazık ki biz demiştik: Fukushima’da kaza seviyesi 7’ye yükseltildi

Japonya'da hükümete bağlı Nükleer ve Endüstriyel Güvenlik Ajansı Fukushima nükleer kazasının seviyesini en yüksek uluslararası seviye olan 7'ye yükseltti.

Japonya’da hükümete bağlı Nükleer ve Endüstriyel Güvenlik Ajansı Fukushima nükleer kazasının seviyesini en yüksek uluslararası seviye olan 7’ye yükseltti.

Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Durum Ölçeği’ne göre verilen 7’de 7 seviyesi bugüne dek sadece 1986 Çernobil kazası için kullanılıyordu. Kazanın birinci ayının dolduğu gün alınan karar santralın kaza sonrasında saatte 10.000 terabekerel (1 Terabekerel=1 Trilyon bekerel) radyasyonun çevreye yayılmasına neden olduğunun anlaşılması üzerine verildi.

Japonya’nın en büyük haber ajansı Kyodo News’in haberine göre radyoaktif sızıntının devam ettiği belirtilen Fukushima’daki sızıntının şimdilik Çernobil’in yüzde onu kadar olduğu, ancak çalışmaların başarısız olması durumunda Çernobil’den daha fazla sızıntı yaşanabileceği bildiriliyor.

Kaza sonrasında Japonya kaza seviyesini 1979’da ABD’de yaşanan TMI kazasının seviyesi olan 5 ile sınırlı tutmuş, Fransız nükleer güvenlik yetkilileri ise 6 düzeyinde bir kaza olduğu bilgisini vermişlerdi.

Yeşil Gazete’de kazanın üzerinden bir hafta bile geçmeden yayınladığımız bir haberde Prof. Dr. Hayrettin Kılıç’ın Açık Radyo’da yayınlanan Açık Yeşil programındaki yorumuna dayanarak kaza seviyesinin 7 olduğunu ve Çernobil’den daha büyük bir kaza ile karşı karşıya olduğumuzu yazmıştık.

Bu sonuç nükleer lobinin kazanın ciddiyetini gizleme çabalarının bir ay içinde iflas ettiğini göstermesi açısından önemli. Ancak kamuoyunun bu anlayışa sahip nükleer güvenlik birimlerinin bundan sonra verecekleri bilgileri çok daha yakından takip etmesi ve şeffaflıkla ilgili sorunların devam edeceğinin farkında olmamız gerekiyor.

 

Ümit Şahin
Ümit Şahinhttp://umitsahin.blogspot.com/
Yeşil Gazete’de iklim değişikliği başta olmak üzere ekoloji ve yeşil politika alanlarında yazar ve editör. Halen Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi’nde uzman ve iklim değişikliği çalışmaları koordinatörü olarak çalışan Ümit Şahin 1991’de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Halk Sağlığı doktorası yaptı, Çevre Sağlığı alanında yoğunlaştı. Çevre İçin Hekimler Derneği, Üç Ekoloji dergisi ve Yeşiller Partisi’nin kurucularındandır. Bir dönem Yeşiller Partisi Eşsözcülüğü yaptı, yeşil politika ve ekoloji üzerine seminerler düzenledi. Halen Açık Radyo’da Ömer Madra ile birlikte Açık Yeşil’i hazırlayıp sunuyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR