Çeşme Paşalimanı’nda ihale: Binlerce ağaç tehlikede

Çeşme Paşalimanı’ndaki doğal alan bugün satışa çıkarılıyor. Çeşmeliler son zamanlarda bölgenin beton sermaye ve müteahhitlerin hedefi haline geldiğini belirterek 50 bin ağaç ve bitkinin olduğu alanın aynı akıbete uğramasından korktuklarını söyleyerek ihaleyi protesto ettiler.

İzmir Çeşme’de Dr. Binbaşı Halis Temel’in yaşamı süresince çabalarıyla koruduğu Paşalimanı’ndaki doğal alan bugün satışa çıkarılıyor. Alanın betonlaşmaya açılmaması için bölge sakinleri ve çevreciler ihaleyi protesto ettiler.

26 Mart Cumartesi günü Paşalimanı’nda toplanan çevre halkı ve doğal yaşam savunucuları yaptıkları basın açıklamasında Çeşme’de artık neredeyse tek kalmış yeşil doğa ve deniz kıyısının satılarak yok edilmesini, betonlaşması istemediklerini belirttiler.

Paşalimanı Platformu sözcüsü Şükran Çelebi bölgenin doğal yapısının bozulmaması için her türlü mücadeleyi vereceklerini, kanunların izin verdiği ölçüde yapılaşmayı engelleyeceklerini söyledi.

Çeşme Çevre Platformu adına konuşan Dr. Ahmet Güler ise “Türkiye’nin gelmiş geçmiş beş büyük çevrecisi vardır, en büyük çevreci Atatürk’tür, bir çınar ağacının dalı kesilmesin diye koskoca bir köşkü yerinden 50 metre ileriye yürütmüş ve doğaya verdiği önemi ortaya koymuştur, ikincisi ise Halikarnas Balıkçısı, üçüncüsü Manisa Tarzanı, dördüncüsü Toprak Dede olarak bildiğimiz Hayrettin Karaca’dır.

Şükran Çelebi

Kamuoyu tarafından pek bilinmeyen beşinci en büyük çevreci ise Dr.Halis Temel’dir. Bize bıraktığı bu muhteşem doğa eseri korunmalıdır. Onun mirasının yerine bizim şimdi beton apartmanlar değil, onun heykelini dikmemiz lazım” dedi.

Toplantıya katılan çok sayıda vatandaş son zamanlarda Çeşme’nin vahşi beton sermaye ve müteahhitlerin hedefi haline geldiğini, bölgede SİT derecelerinin ve imar yasaklarının bir gecede değiştirilerek betonlaşmaya açıldığını, “Paşalimanı Vekamp” olarak bilinen ve 105 dönüm ve 50 bin ağaç ve bitkinin olduğu bölgenin de aynı akıbete uğrayacağından korktuklarını belirttiler.

Paşalimanı Platformu ve Çeşme Çevre Platformu tarafından yapılan basın açıklamasında, 265 milyon 365 bin lira rayiç bedeliyle satışa çıkan arsanın satışından mirasçı hiçbir kuruluşun fayda görmeyeceği, arsalar satılır ise elde edilen gelirin zaten bankaya bloke olacağı belirtilerek, “Vakıf senedine göre sadece ana sermayeden gelecek kar payları çeşitli kurumlara dağıtılacak. Dağıtılacak olan bu kar payı çok düşük bir meblağ, bu paranın hiçkimseye bir faydası olmayacak, olan doğa harikası alana olacak. Satışın hiç kimseye faydası yok ama o bölgedeki doğayı denizi tahrip edecek, betonlaşmaya yol açacak bir girişim” denildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Dr. Ahmet Güler

“Bizler Paşalimanı Platformu ve Çeşme Çevre Platformu, muhteşem bir doğaya sahip olan bir bölgenin betonlaşmasına karşıyız, burada yapılacak her türlü betonlaşmaya karşı çıkacağız, hiç kimsenin çevreyi tahrip etmesine seyirci kalmayacağız, hukuk çerçevesinde bu bölgeyi koruyacağız, Dr.Halis Temel’in eserine sahip çıkacağız.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR