Doğa Mücadelesiİkizdere DirenişiManşetYerel

SES Yılın Kadınları Ödülü İkizdereli kadınlara…

0
Köylerinde yapılacak taş ocağına karşı altı aydır  direnen İkizdereli kadınlara Ses Eşitlik ve Dayanışma Derneği tarafından “Yılın Kadınları” olarak belirlendi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan SES Başkanı Gülseren Onanç şunları söyledi:

“İkizdereli kadınlar, SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği’nin öncülüğünde kadın hareketinin geniş katılımı ile 2021 yılında toplumsal cinsiyet eşitliği ve dünyadaki kadın hakları mücadelesinde öncü, eşitlikçi ve feminist duruşuyla örnek olmuş, başarılarıyla kadınlara ilham vermiş veya sistematik baskılara direnerek dayanışmaya katkı sunmuş 21 kadını 2021’in “Yılın Kadınları” olarak belirledik. Eşitlikçi duruş, başarı, ilham, direniş ve dayanışma kriterleri göz önüne alınarak belirlenen “SES Yılın Kadınları” arasında sizin de yer aldığınızı duyurmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Fazlasıyla hak edilmiş bu ödülünüz için tebrik ediyoruz.”

Ödülün 20 Ocak Perşembe günü, saat 19.00’ya Beyoğlu Pera Müzesi‘nde yapılacak törenle sahiplerine teslim edileceğini duyuran Onanç, “Direnişiniz, mücadele azminiz ve emeklerinizi birlikte kutlayacağımız bu törende sizi de aramızda görmeyi istiyoruz. Verdiğiniz ilham için size tüm kadınlar adına teşekkür ediyoruz” dedi.

Dünyada koruma altındaki 200 vadiden biri olan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “örnek yayla” olarak belirlenen İkizdere-Eskencidere Vadisi,  doğal sit alanı ve turizm bölgesi. Burada Cengiz Holding’in liman inşaatı için ihtiyaç duyduğu taş ocağı için “acele kamulaştırma” kararı alınmasının ardından nisan ayında yol açma çalışmalarına başlandı.

İkizdereli kadınların öncülük ettiği köylüler kararı yargıya taşımalarının yanı sıra vadinin girişine çadır kurup nöbet tutmaya başladı. Çadırlar jandarma tarafından gece yarısı operasyonuyla kaldırılınca bu kez iş makineleri engellendi. Covid-19 yasakları sırasında “sokağa çıkma yasağına uymamak”tan para cezasına da çarptırılan köylülere müdahale sonucunda gözaltılar yaşandı. 

Geçen ekim ayında taş ocağı projesine verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararına karşı açılan davada bilirkişi raporu yayınlandı. Raporda madenin ekosisteme, çay üretimine, yaban hayatına zarar vereceği de bir kez daha belirtildi.

Vadide halen kadınların sürdürdüğünü nöbet devam ederken, Cengiz İnşaat’ın kapasite artışı talebiyle başvuru yaptığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü’nün, şirkete yeni bir taşocağı açması için izin verdiği anlaşıldı.   

 

You may also like

Comments

Comments are closed.