Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı: Ülke büyük bir gıda krizi ile karşı karşıya

Şemsi Bayraktar, gübredeki fiyat artışlarının tarımsal üretimi tehdit ettiğini dile getirdi ve tarım arazilerinin ganimet dağıtır gibi imara açılmaması gerektiğini söyledi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, 2022’nin Türkiye tarımı açısından kritik bir yıl olacağını kaydetti.

Ülkenin büyük bir gıda krizi ile karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Bayraktar, çiftçinin tarlasına dönmesinin sağlanması gerektiğini de ifade etti.

‘Büyükşehirlere göçe neden olabilir’

Sözcü‘de yer alan habere göre, kurda yaşanan artışlar nedeniyle bazı ürünlerde üretim açığı olduğuna dikkat çeken Bayraktar, “Gerekli tedbirleri acil olarak alarak, bu riskleri ülke olarak yönetmek zorundayız. Bunları başaramazsak, üreticimiz de tüketicilerimiz de daha zor günlere hazır olmalıdır” dedi.

Mevcut konjonktürün küçük aile işletmelerini tamamen üretim dışı bırakacak bir duruma geldiğini ifade ederek, bunun neden olacağı sonuçları şöyle anlattı:

Bu da hem büyükşehirlere göçe neden olacak hem de üretimin düşmesi sonucunda ülkemizi daha büyük gıda krizi ve enflasyon ile karşı karşıya bırakacaktır.”

‘Gıda enflasyonu kısa bir sürede çözülemez’

Ekim ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkının 4 buçuk kata yaklaştığını ifade eden Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı, üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 342.11 ile kuru soğanda yaşandığını da söyledi. Şemsi Bayraktar, fiyat farkının limonda yüzde 334.40, elmada yüzde 272.57 olduğunu da ekledi.

Gıda enflasyonunun kısa bir sürede çözülemeyeceğinin altını çizen Bayraktar, “Zincirdeki her bir halkayı detaylı analiz etmek zorundayız. Ancak, sorunların öyle sanıldığı gibi kısa zamanda çözülmesi mümkün değildir. İstikrarlı politika ve uygulamalarla, sabırla çözmek için gayret göstermeliyiz” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR