Görseller ve haritalar ile deniz seviyesinin yükselmesinin kentleri nasıl etkileyeceği gösterildi

Haritada, Türkiye'den İstanbul Boğaz Hattı, Karadeniz Sahil Yolu, İzmir Karşıyaka gibi bölgelerin de sular altında kalacağına dikkat çekiliyor.

Climate Central tarafından yapılan ve Environmental Research Letters’ta yayınlanan bir araştırmada, deniz seviyesinin yükselmesinin uzun vadeli etkileri hakkında bir dizi görsel materyal paylaşıldı.

Çalışmada aynı zamanda, dünya ve ısınmanın daha düşük veya daha yüksek seviyelerde sınırlandırıldığı farklı senaryolar altında, dünyanın hangi bölgelerinin gelgit çizgisinin altında kalacağını gösteren etkileşimli bir panoramik sokak görünümlü küresel harita da yayınlandı.

Çalışmayla uzun vadede hangi bölgelerin kurtarılabileceği, hangilerinin kaybolabileceği tespiti yapılırken, bugün bir milyar kişiye ev sahipliği yapan yüzlerce kıyı şehri ve kıyı bölgesi ise tehdit altında.

Türkiye’den de birçok yer sular altında kalacak

Google Earth verileri ve görüntüleriyle desteklenen araştırma, dünya çapında 200’den fazla kıyı noktasında gelecekteki su seviyelerinin kesin bir şekilde resmedilmesini sağlıyor. Picturing Our Future koleksiyonu, simgesel yapıların ve mahallelerin yüzyıllar boyunca deniz seviyelerindeki değişimden nasıl etkileneceğini gösteren video simülasyonları ve fotogerçekçi yorumlamalar içeriyor.

Climate Central’ın Kıyı Riski Tarama Aracı‘nda Warming Choices adıyla sunulan yeni interaktif harita, dünyadaki hemen hemen her kıyı topluluğu için gelecekteki potansiyel deniz seviyesi çizgilerini karşılaştırırken, bir taraftan da gezegenin insan faaliyetleri tarafından ne kadar ısındığına bağlı olarak kurtarılabilecek veya sular altında kalacak toprakları farklı renklerle gösteriyor. Araştırma ve görüntü koleksiyonu gibi, harita da IPCC‘nin birden fazla yüzyılı kapsayan deniz seviyesi projeksiyonlarına ve dünyanın en gelişmiş kıyı yükseklik modeli CoastalDEM‘e (Eylül 2021’de yayınlanan sürüm 2.1) dayanıyor.

Etkileşimli haritada Türkiye’ye bakıldığında, deniz seviyesindeki artıştan İstanbul Boğaz Hattı, Karadeniz Sahil Yolu, İzmir Karşıyaka, Akyaka, Dalyan ve Yumurtalık Lagünü’nün de aralarında bulunduğu birçok yerin sular altında kalacağı dikkat çekiyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR