İkizköy’de maden şirketi hukuku çiğnerken valilik, kaymakamlık ve jandarma uyuyor

YK Enerji'nin mahkeme tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararına rağmen dere yatağını değiştirmesine tepki gösteren İkizköylüler, 'Kocaçay bu gece bir daha geri gelmemek üzere yatağından ediliyor. Muğla Valiliği uyuyor mu?' diye sordu.

Muğla İkizköy’de Yeniköy-Kemerköy termik santrallerine yakıt sağlayan linyit madeni sahasını genişletmek isteyen şirket, mahkeme tarafından verilmiş yürütme kararlarına rağmen dere yatağını değiştirme çalışmalarına gece vakti de devam etti.

Dün sabah saatlerinde alana gelen dozer, maden sahasının sınırına kadar dayandığı Işıkdere mahallesindeki Kocaçay‘ın yatağını değiştirmek için çalışmaya başlamıştı.

Şirketin buradaki işlemlerinde dair mahkeme tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararları olduğunu hatırlatan bölge halkı çalışmaları durdurmuş ve tutanak tutturmuştu.

‘İdare uyuyor mu?’

Ancak YK Enerji, dere yatağını değiştirme çalışmalarına gece vakti de devam etti. İkizköy İnsanca Yaşam İçin Direniyor hesabından yapılan paylaşımda “Gündüz durdurduğumuz ve jandarmaya şikayet edip tutanak tutturduğumuz dere yatağı değiştirme faaliyeti gece devam ediyor” denildi.

Açıklamada “Jandarma ‘bir şey yapamam’ diyor, savcı ‘benim işim değil’ diyor. Kocaçay bu gece bir daha geri gelmemek üzere yatağından ediliyor. Muğla Valiliği uyuyor mu?” diye soruldu.

‘Sel felaketine davetiye’

Alana gelen şirket yetkilileri yatağı değiştirmekteki amacın çayın yatağına kadar ulaşmış made çıkarma faaliyetini etkilememesi için suyun yönünü değiştirmek olduğunu belirtmişti. Şirket dere yatağını değiştirmek için DSİ’den izin aldığını, yürütmeyi durdurma kararının ise maden faaliyetlerini kapsamadığını iddia ediyor.

İkizköylüler tarafından yapılan açıklamada “Yağmurlar başladığında göreceğiz ki yatağı değiştirilmiş, taşkın yatağı bozulmuş Kocaçay, daha geniş ve kontrolsüz bir alanda taşkına ve hatta sele yol açacak. Bu durum, İkizköy’ün ovası için de daha şiddetli sel tehdidi oluşturuyor” denildi.

Mahkeme kararı açık

Yapılan açıklamada Muğla 3’üncü İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararı hatırlatıldı. 9 Ağustos tarihli kararda “86541 no.lu işletme ruhsatı alanında maden işletme faaliyetleri ve kömür taşıma bandı inşaatı mahkemenin ilgili ikinci bir kararına kadar durdurulmuştur” deniliyordu.

Açıklamada “T.C. Muğla Valiliği ‘nin bir an önce mahkeme kararını uygulanmasını sağlaması gerekmektedir. Aksi halde oluşacak geri dönüşü olmayan zararlardan sorumlu olacaktır” denildi.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR