Doğa MücadelesiEditörün SeçtikleriManşetYerel

İkizköy’deki madenciler mahkeme kararını tanımamakta kararlı

0

Muğla İkizköy’de Yeniköy-Kemerköy termik santrallerine yakıt sağlayan linyit madeni sahasını genişletmek isteyen şirket, mahkeme tarafından verilmiş yürütme kararlarına rağmen bugün de iş makineleriyle alana girdi.

Sabah saatlerinde alana gelen dozer, maden sahasının ilerletilmesi amacıyla Işık Deresinin yolunu değiştirmek için çalışmaya başladı.

‘Amaçları maden sahasını ilerletmek’

İkizköy İnsanca Yaşam İçin Direniyor hesabı üzerinden yapılan paylaşımda “Dozerler ilerliyor, hayat kaynağımız olan deremizin üzerinde. Işık deresinin yolu değiştiriliyor ki maden sahası ilerlesin” denildi.

Açıklamada “Bu yapılanlar aynı zamanda tarım ve yerleşim alanı olan ovamızı taşkın ve sel tehlikesine sürükleyecek. Üstelik yürütmeyi durdurma kararına rağmen” ifadeleri kullanıldı.

Suç duyurusunda bulunuldu

Bölgedeki maden faaliyetlerine karşı uzun süredir mücadele eden İkizköy’den Nejla Işık, yaşananları Yeşil Gazete’ye “Dere yatağını değiştirmeye çalışmışlar. Şu anda derede su yok ancak kışın su geliyor” sözleriyle anlattı.

Yapılan işleme bölge halkı tarafından müdahale edildiğini belirten Işık, “Burada bulunan arkadaşlar da jandarmayı çağırdı. KARDOK Derneği adına suç duyurusunda bulunduk ve tutanak tutturduk” dedi ve çalışmaların şimdilik durdurulduğunu söyledi.

‘Kendi bildiklerini okuyorlar’

Muğla 3. İdare Mahkemesi’nde süren Entegre Tesis ÇED Muafiyeti iptal davası ve Muğla 1. İdare Mahkemesi’ndeki orman kesimi iptal davasında daha önce yürütmeyi durdurma kararı verilmişti.

YK Enerji’nin mahkeme kararlarına aykırı hareket ettiğini ifade eden Nejla Işık, “Yürütmeyi durdurma kararına rağmen hala kendi bildiklerini okuyorlar. Ne mahkemeyi tanıyorlar ne kararlarını” tepkisini gösterdi.

Şirket yöneticileri de alana geldi

İkizköy Çevre Komitesi’nden Deniz Gümüşel ise çalışmayı durdurmak ve tutanak tutturmak için gittiklerinde YK Enerji’nin müdürünün ve yöneticilerin de alana geldiğini söyledi.

Madenin artık dere yatağına kadar ulaşmış durumda olduğunu belirten Gümüşel, “Madeni su basmasın diye yönünü değiştirme kararı almışlar. Devlet Su İşleri’nden de onay aldıklarını söylediler” bilgisini paylaştı.

İlk ihlalleri değil

Ancak yürütmeyi durdurma kararı kapsamında şirketin şu anda ruhsat alanı içerisinde kalan bölgede bir çalışma yapamaması gerektiğini belirten Gümüşel, “Mahkeme kararını görmezden gelip yürütmeyi durdurma kararının sadece kömür bandına yönelik olduğunu söylüyorlar. Ama karar çok açık ve biz de bu yüzden suç duyurusunda bulunduk” dedi.

Şirket hakkında daha önce de mahkeme kararına uymadıkları için birçok suç duyurusunda bulunduklarını hatırlatan Gümüşel, “Şirket bir yandan arkeolojik alanı yok ediyor, bir yandan dere yatağını değiştiriyor. Geri dönüşsüz birçok zarar veriyorlar. Kaymakamlığın gelip mühürlemesi lazım. Ama yürütmeyi durdurma kararını idare uygulamıyor” eleştirisinde bulundu.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.