‘Meksika Körfezi’ndeki patlamanın benzeri Türkiye’de de yaşanabilir’

Pemex'in Meksika Körfezi'nin derinliklerindeki doğal gaz boru hattında yaşanan ve okyanus ortasında devasa bir ateş topu yaratan patlama ancak beş saat sonra kontrol altına alınabildi.

Meksika’da devlete bağlı petrol şirketi Pemex‘in Meksika Körfezi‘nin derinliklerindeki doğal gaz boru hattında patlama yaşandı. Okyanus yüzeyinde devasa bir ateş topunu andıran görüntü pek çok kişi tarafından “ateş gözü” olarak adlandırıldı.

Yangının, Campeche eyaleti açıklarında bulunan Ku Maloob Zaap platformu yakınlarındaki bir vanadaki patlamanın ardından çıktığı belirtildi.

Beş saat boyunca söndürülemedi

The Guardian cumartesi günü yerel saat ile sabah 05.15’te çıkan yangının saat 10.30’da kontrol altına alındığı bilgisini aktardı. Üç söndürme gemisinin görev yaptığı müdahalede yangının platforma sıçramasından endişe ediliyordu.

Şirket yetkilileri, suyun 78 metre altındaki vanayı tamir etmek ve kapatmak için dalgıçlar gönderileceğini açıkladı. Ayrıca olayda herhangi bir yaralanma olmadığı belirtildi.

Kaza vukuatı var

Reuters tarafından paylaşılan bilgiye göre şirketin daha önce de benzer kaza vukuatları bulunuyor. Ajans, şirketin günlük 1,7 milyon varil ile üretiminin yüzde 40’ından fazlasını sağladığı Kı Maloob Zaap’ta bulunan tesislerin turbo makinelerinin arızasına ilişkin bir raporu yayınladı.

Rapora göre makineler elektrik fırtınası ve şiddetli yağmurdan etkilendi. Şirket çalışanları ise yangını kontrol etmek için nitrojen kullandı.

Türkiye de yaşayabilir

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz benzer bir patlamayı Türkiye’nin de yaşayabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Kurnaz paylaşımında “Mesela biz de Karadeniz’de doğal gaz çıkartıp boru hattı ile karaya taşıdığımızda bu bizim de başımıza kolayca gelebilir” diyerek fosil yakıtların yarattığı tehlikeye dikkat çekti.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR