Avrupa Parlamentosu, İklim Yasası’nı onayladı

Avrupa Birliği'nin 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma ve 2030 yılına kadar 1990 yılına kadar yüzde 55 azaltma taahhütlerini bağlayıcı hale getiren İklim Yasası, 442 oy ile kabul edildi.

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği‘nin sera gazı emisyon hedeflerini bağlayıcı hale getirecek İklim Yasası‘nı onayladı.

Söz konusu yasa hakkında iki kurum arasında uzlaşmaya varıldığı 22-23 Nisan tarihlerinde düzenlenecek çevrimiçi İklim Liderleri Zirvesi öncesinde açıklanmıştı.

Avrupa Parlamentosu tarafından yapılan açıklamada oylamaya sunulan yasanın 442 oy ile kabul edildiği belirtildi. Yasaya karşı 203 vekil ‘hayır’ oyu verirken 51 kişi ise çekimser oy kullandı.

İklim Yasası’nda neler var?

Kararla birlikte AB’nin 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma hedefi yasal olarak bağlayıcı olacak. Ek olarak 2030 yılına kadar sera gazı salımlarını 1990’daki seviyesinin yüzde 55 daha aşağısına düşürecek. 2050 yılından sonra ise AB ülkeleri negatif emisyon hedeflemeye başlayacak.

Komisyon, Paris Anlaşması’nda öngörülen 2023’teki ilk küresel incelemeden en geç altı ay sonra 2040 hedefi için bir teklif sunacak. Parlamentonun önerisine uygun olarak Komisyon, AB’nin Anlaşma kapsamındaki taahhütlerini tehlikeye atmadan 2050 yılına kadar AB’nin salabileceği tahmin edilen maksimum sera gazı emisyonu miktarını yayınlayacak. Bu ‘GHG bütçesi’, AB’nin revize edilmiş 2040 hedefini tanımlama kriterlerinden biri olacak.

Ek olarak komisyon, 30 Eylül 2023’e kadar ve daha sonra her beş yılda bir, AB’nin 2050 yılına kadar iklim nötr olma hedefine yönelik ulusal önlemlerin tutarlılığının yanı sıra tüm AB ülkeleri tarafından kaydedilen toplu ilerlemeyi değerlendirecek.

Fotoğraf: AA

‘Diğer ülkelere ilham olacak’

Parlamento raportörü Jytte Guteland “Sonunda bir iklim yasamız olduğu için gurur duyuyorum. Komisyon ile yaptığımız anlaşmaya göre, 2030 yılına kadar yüzde 57’ye yakın, en az yüzde 55’lik bir net emisyon azaltım hedefi teyit ettik” ifadelerini kullandı.

Daha da ileri gitmeyi tercih edeceğini belirten Guteland, “Ama bu gene de büyük bir fark yaratacak bilime dayalı iyi bir anlaşma. AB şimdi önümüzdeki on yılda emisyonları önceki otuz yılın toplamından daha fazla azaltmalı. Daha fazla ülkeye adım atması için ilham verebilecek yeni ve daha iddialı hedeflerimiz var” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR