Van-Yurtbaşı Köyü sakinleri: Bir parça mermer için değer mi?

Van'da mermer ocağı açılmasına karşı çıkan köylülere müdahale edilmiş, müdahale sırasında gerçek mermiler kullanılmıştı.

Haber: Ruşen Takva

Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Yurtbaşı Köyü’nde (Şêxan) özel bir şirket tarafından açılmak istenen mermer ocağına karşı çıkan köylülerden İskan Bilek, “Bir parça mermer için yazık değil mi bu milleti satıyorsunuz?” ifadelerini kullandı.

Mermer ocağı açılmasına karşı çıkan köylülere, kolluk güçlerinin müdahalesi sırasında gerçek mermiler kullanılmış ve toplanan kalabalığı dağıtmak için tarihi geçmiş gaz bombaları da atılmıştı.

Köylülerin ahırları yıkıldı

Hayvancılıkla geçimini sağlayan köylüler, yıllar önce mera alanı olarak bilinen bölgeye kendi imkanları ile ahırlar inşa etmişti.

2005 yılında özel bir şirketin talebiyle hazine arazisine çevrilen bu alan, daha sonra şirket tarafından devletten kiralanarak mermer ocağı olarak işletilmek istendi. Köylülerin ahırlarının olduğu alan, iş makineleri tarafından yıkılmak istenirken, buna engel olmak isteyen köylüleri dağıtmak için de gerçek mermiler ve tarihi geçmiş gaz bombaları kullanıldı.

Köy sakini İskan Bilek yaşananları şu cümleyle özetledi “Bir parça mermer için yazık değil mi bu milleti satıyorsunuz?”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR