“Tedbir alınmazsa Bursa Ovası yok olacak”

Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB)’nin düzenlediği, “Tarım Arazilerinin Amaç Dışı Kullanımı ve Büyük Ovaların Korunması” panelinde Bursa Ovası’nın geleceği tartışıldı.

Geçtiğimiz Cumaretesi günü Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen panelin açılışında konuşan Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Başkanı Ufuk Ay, çarpık kentleşme ve sanayileşmenin bu hızla devam atmesi halinde ortada Bursa Ovası diye bir yer kalmayacağını söyledi. TEMA Danışmanı Mahir Gürbüz’ün konuşmacı olarak katıldığı panelin yöneticiliğini Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. A.Vahap Katkat yaparken, meslek odaları temsilcileri de birer konuşma yaptı.

“Tarım alanlarının amaç dışı kullanılmasında devletin öncülük ediyor”

Günümüzde insanların hâlâ toprakla araziyi ayırt edemediğini vurgulayan TEMA danışmanı Mahir Gürbüz, toprağın bir varlık olduğunu arazinin ise kullanılması mümkün bir kaynak olduğunu söyledi. Tarım arazisinin kesinlikle tarım dışında kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Gürbüz, “Araziyi kullanıp da toprağı yok etmeyecek tek sektör tarımdır. Amaç dışı kullanımın önlenmesi gerekir, büyük ovaların Bakanlar Kurulu kararıyla koruma altına alınması gerekir.” dedi. Tarım alanlarının amaç dışı kullanılmasında devletin öncülük ettiğini belirten Gürbüz, Sapanca’daki Toyota fabrikasını, Antalya’daki doğalgaz santralini ve Gaziantep’teki fıstık bahçelerinin üzerine yapılan organize sanayi bölgesini bunlara örnek olarak gösterdi. HKMO Başkanı Ufuk Ay da, insanoğlunun kentleşme serüveninde, hayatın temel kaynağı olan tarım arazilerinin korunmak zorunda olduğunu anlatırken, Bursa’nın tarım arazileri üzerinde gelişen kaçak yapılaşma sorununu ve bu sorunun temel kaynağı olan hisseli parsel olgusunu doğru anlayabilmemizin imkanının olmadığını söyledi. Ay, şu görüşleri dile getirdi: “Bursa’da yer alan yapı stoğunun yüzde 70’e yakını kaçak yapı statüsündedir ve bu yapıların yüzde 80’i hileli hisseli parseller üzerine oturmuştur. Çarpık kentleşme ve sanayileşme bu hızla devam ederse çok kısa süre içinde Bursa Ovası yok olacaktır.”

(haberler.gen.al)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Çölü yeşillendiren mega proje Mısır’ın gıda sorununu çözebilir mi?

Abdulfettah el-Sisi, Mısır'ın Geleceği projesiyle çölün çiçek açacağını iddia ediyor. Ancak çölün yeşillenmesi, daha fazla ürün veya daha fazla kazanç anlamına gelmiyor.

İklim değişikliği ve kuraklık Kaliforniya’da sezonun en büyük yangınını körükledi

Kaliforniya'da bu yılın en büyük, eyalet tarihinin ise en büyük yedinci orman yangını iklim değişikliği ve kuraklık koşulları nedeniyle olağanüstü bir hızla büyüyerek 350 bin dönümden fazla alanı yaktı.

Amazon yağmur ormanlarına zarar veren sığır çiftçisine 50 milyon dolar tazminat

Brezilya'da bir mahkeme, Amazon yağmur ormanlarınını yok ederek sığırları için otlak alanına dönüştüren çiftçiye 50 milyon dolar tazminat ve tahrip edilen alanı onarma cezası verdi.

Malatya Çevre Platformu’ndan Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları forumuna davet

Malatya Çevre Platformu, tüm duyarlı çevre kurumlarını ve aktivistlerini 27-28 Temmuz’da Arguvan Türkü Festivali’nin yapıldığı Nazım Hikmet Meydanı’nda düzenlenen Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları formuna davet etti.

İklim değişikliği kuş gribi vakalarındaki artışı tetikliyor

ABD'nin Colorado eyaletinde insanlarda görülen kuş gribi vakalarını inceleyen araştırmacılar, aşırı sıcaklıkların salgınla ilişikili olabileceğini buldu. Uzmanlar, salgınla mücadele çabalarında iklimle ilgili hususların da göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

EN ÇOK OKUNANLAR