Doğa MücadelesiManşetYerel

ORÇEV: İkizdere halkının yanındayız

0
Fotoğraf: Karadeniz İsyandadır

Ordu Çevre Derneği, (ORÇEV) Rize İkizdere’de bulunan İşkencedere Vadisi‘nde Cengiz İnşaat tarafından açılmak istenen taş ocağına karşı yapılan protestoları desteklediklerini açıkladı.

ORÇEV Yönetim Kurulu, taş ocaklarının ekosistem için tehlikeli olduğuna da dikkat çekti.

‘Taş ocağının zararlarını yakından biliyoruz’

Bölgede taş ocağının yapılmasının kabul edilemeyeceği vurgulanan açıklamada, taş ocaklarının zararlarından da bahsedildi:

Taş ocaklarından çıkarılan malzemeler, liman, deniz dolgusu, otoyol, maden ve enerji işletmelerinde yani betonlaşmada kullanılıyor. Taş ocakları yapılan yerlerde ormanlar kesiliyor, yaban yaşam etkileniyor; tarım arazileri yok ediliyor. Kaynak suları kuruyor, dereler kirletiliyor. Patlamalı taş ocaklarında evler zarar görüyor. Tozlanma nedeniyle de olumsuz etkiler olacak. İlimizde de çoğalan taş ocaklarının zararlarından dolayı yakından biliyoruz.

Fotoğraf: Karadeniz İsyandadır

‘İkizdere halkının yanındayız’

Açıklamada, İkizdere Vadisi’nde devam eden direnişe destek verildiğinin altı çizilirken, İkizdere halkının yanında olunduğu mesajı verildi:

Rize İkizdere’de sokağa çıkma yasağının olduğu gün, arkalarına kolluk kuvvetini alan sermaye, yaşam alanları için direnen köylülere saldırdı. Rize İyidere Lojistik Limanı İnşaatında kullanılmak üzere yaklaşık 16 milyon ton taşın alınacağı, Cengiz Holding tarafından kurulmak istenen taş ocağına karşı yöre halkının bir aydır sürdürdüğü direniş, jandarma eşliğinde getirilen iş makineleri ile bastırılmaya, gözaltılarla yöre halkı yıldırılmaya çalışılıyor.
Her yerde olduğu gibi, bu taş ocağı da İkizdere Vadisi’ne zarar verecektir. Ordu Çevre Derneği olarak, Ordu’daki ekolojik yıkımlara karşı mücadelemizi ülkemizin neresinde yaşanırsa yaşansın aynı duyarlılıkla sürdürüyoruz, destek veriyoruz.

Rize İkizdere’de halkın yaşam alanlarına sahip çıkmasına yapılan saldırıyı kınıyoruz, gözaltına almalarla mücadelenin durdurulamayacağını bir kez daha vurguluyoruz. Sonuç olarak, taş ocağı yapılmasından vazgeçilmelidir.
Ordu Çevre Derneği olarak İkizdere halkının yanındayız.”

Jandarma halkın üzerine taş yuvarladı

Öte yandan, taş ocağı için ağaçların sökülmesine tepki gösteren halkın üzerine jandarma taş yuvarladı. Bölgede, dün de ağaç sökme çalışmaları yapılmıştı.

Dün, halkın direnişi üzerine duran çalışmalara bugün sabah saatlerinde yeniden başlandı.

Bölge halkı iş makinelerini engellemek için makinelerin önüne geçti.

Karadeniz İsyandadır hesabı tarafından paylaşılan bir videoda, jandarmanın direnen kadınlara taş yuvarladığı görülüyor.

Kadınların jandarma barikatının önündeki bekleyişi de devam ediyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.