‘Su kıtlığı kapıda’
Dr. Akkuş, bu durumun yaz aylarında çiftçilerin suya en çok ihtiyacı olduğu ve inci kefallerinin üreme göçü döneminde su kıtlığına yol açacağını söyledi:
“Yaz aylarında akarsu ve derelerimizde su olması, kış aylarında dağlara yağan kara bağlı. Eğer kışın dağlarımıza bol miktarda kar yağarsa bu karlar yavaş yavaş eriyerek, yaz aylarında akarsuları besliyor. Fakat şu an içinde bulunduğumuz durum itibarıyla özellikle Van Gölü’nün güney tarafında Enginsu Çayı Su Toplama Havzası’nda hemen hemen hiç kar olmadığını görüyoruz. Bu, yazın bu dereyi besleyecek olan sular yok demektir. Tabii kar olmamasının en büyük etkeni şüphesiz küresel ısınma. Isınan dünyada kar yağışı yağmur olarak yağıyor. Fakat bizim için önemli olan kar yağışı.”
‘İnci kefallerine üreyecek su kalmayabilir’
Bütün akarsuların çok önemli olduğunu fakat Van Gölü Havzası’ndaki akarsuların çok daha önemli olduğunu belirten Akkuş şu ifadeleri kullandı: “Buradaki akarsular, dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayan ve her yıl 15 Nisan ile 15 Temmuz tarihleri arasında akarsulara göç eden inci kefallerinin üreme habitatı. Yaz aylarında yaşanan kuraklık yüzünden bölgede 15 bin insanın geçimini sağladığı inci kefallerinin üreyebilecekleri su olmaz. Gerekiyorsa barajlardaki suyu biriktirmeliyiz çünkü temmuz ayına geldiğimizde akarsuların debileri şimdiki debilerinin belki de onda birine düşecek. Adeta akarsu yatağı karaya çıkacak gibi bir durum ortaya çıkacak.”
Yetkililerin şimdiden gerekli tedbirleri alması gerektiğini kaydeden Dr. Akkuş, “Bu durum böyle olursa hem çiftçiler için hem de inci kefali için ilerleyen yıllarda çok ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalırız. DSİ ve diğer kurumlara çok ciddi görevler düşüyor. Vahşi denilen salma sulamadan bölgemizde derhal vazgeçilmesi gerekiyor. Daha modern sulama sistemlerine geçilmesi gerekiyor” dedi.