Fatsa’da maden şirketi için yapılan ağaç kesimi halk tarafından durduruldu

Ordu Fatsa'da faaliyet süresi iki kez bitmesine rağmen bölgeden ayrılmayan maden şirketi için Ordu Çevre Derneği suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Ordu‘nun Fatsa İlçesi Bahçeler Mahallesi‘nde bulunan ormanlık alanda siyanürle altın işletmeciliği yapan Altıntepe Maden Şirketi tarafından Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci henüz tamamlanmadan maden genişletme faaliyeti için yapılan ağaç kesimi, bölge halkının müdahalesi sonucu durduruldu.

Fatsa Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yapılmak istenen ağaç kesimine Ordu Çevre Derneği, çeşitli kuruluş ve siyasi partilerin temsilcileri de müdahale etti.

Ordu Çevre Derneği, kesimin yasadışı olduğunu kaydedip, kesimi yapanlar ve yaptıranlar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Şirket bölgeden ayrıldı

Ünye/Üçpınar Direnişi isimli Twitter hesabından yapılan açıklamada, bölgede 30-40 adet ağacın kesildiğini, halkın tepkisi sonucu şirketlerin bölgeden ayrıldığı duyuruldu.

‘Kazdağları’ndan gidenler Fatsa’ya çullanıyor’

CHP Ordu Milletvekili Mustada Adıgüzel konuyu Meclis gündemine de taşımıştı. Altın madenini genişletme faaliyetleri için ağaç kesimine başlandığını Mecliste duyuran Adıgüzel, şu açıklamalarda bulunmuştu:

Fatsa’da ağaç ve çevre katliamı başladı. 4872 ağaç hukuksuz bir şekilde katlediliyor. Kazdağlarından çekip gidenler Fatsa’ya çullanıyor. Bu Fatsa’ya hakarettir. Vatandaşlardan ormanı çevreyi devletin içine çöreklenmiş çıkar çetelerinden korumak için yardım çağrıları geliyor. Bu hukuksuzluğu önlemek için defalarca önergeler verdik.

Bakanlık, genel müdürlük yerel yetkililer. Burada çok açık bir şekilde yerel orman işletme yetkilileri suç işliyor. Millet adına devlet adına görev yapan yetkililer altın şirketine taşeronluk yapıyor. Oldu bitti ile katliam yapıyor. İnfaz ekipleri gibi, işgalci emperyaller gibi sabah erken saatte saldırıya geçiyorsunuz.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR