2020 Eylül ayı sıcaklık rekoru kırdı

Copernicus İklim Değişikliği Servisi tarafından paylaşılan veriye göre geçtiğimiz eylül ayı ortalamadan 0,63 santigrat derece daha sıcak kaydedildi.

Dünya çapında fosil yakıt kullanımı bilim insanları tarafından yapılan uyarılara rağmen devam ederken gezegen de artan karbon emisyonlarına rekor sıcaklıklar ile yanıt veriyor. Copernicus İklim Değişikliği Servisi tarafından paylaşılan veriye göre dünya çapında 2020 Eylül ayı sıcaklık rekoru kırdı.

Avrupa Birliği tarafından desteklenen Copernicus’a göre, geçen ay ortalamadan 0,63 santigrat derece daha sıcak kaydedildi. Böylece bir önceki sıcaklık rekoruna sahip Eylül 2019 ortalamasının 0,05 santigrat derece üzerine çıkmış oldu.

Avrupa için de en sıcak Eylül ayı

Kurum, geçtiğimiz eylül ayının Avrupa’da da rekor kırdığını duyurdu.  Kuzey Sibirya, Batı Avustralya, Orta Doğu ve Güney Amerika‘nın bazı bölgeleri de benzer şekilde ortalamanın üzerinde sıcaklıklar kaydetti.

2020 yılının Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında da sıcaklık seviyeleri ortalamanın üzerinde gerçekleşmişti.

Görsel: Copernicus İklim Değişikliği Servisi. 2020 Eylül ayı sıcaklık rekoru kırdı.

Küresel sıcaklık artıyor

Sıcaklık ölçümleri 1979 yılından bu yana yapılıyor. Ortalama sıcaklık ise 1981’den 2010 yılına kadarki zaman diliminde kaydedilen sıcaklıklar üzerinden hesaplanıyor.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) de sıcaklık verilerini aylık olarak yayınlıyor. Bu kurumun verileri ise genellikle Copernicus’tan yaklaşık bir hafta sonra paylaşılıyor. Her ne kadar iki kuruluş ortalamaları farklı şekilde hesaplasa da sonuçlar benzerlik gösteriyor.

NOAA’nın Ulusal Çevresel Bilgi Merkezi’nden fizik bilimci Ahira Sánchez-Lugo, “Raporun ayrıntıları farklı olsa da, hepsi küresel sıcaklıkların arttığı sonucuna varıyor” diyor.

2020 en sıcak beş yıl içinde olma yolunda

NOAA’nın tahminlerine göre, bu yıl yüzde 99,9 ihtimalle rekor seviyedeki en sıcak beş yıldan biri olacak. Bu tahminin doğru olup olmadığı La Niña‘nın etkisine bağlı olacak.

La Niña, El Niño’yu da beraberinde getiren ve El Niño’nun daha soğuk muadili olan birleşik bir okyanus atmosferi olayı. En güçlü etkisi genellikle kışın hissediliyor.

Kesin etkileri öngörülemez olsa da, La Niña, Güney Amerika Birleşik Devletleri’nde daha sıcak ve daha kuru koşullara ve güneydoğu Alaska, Kuzey Ovaları ve Batı ve Orta Kanada’da daha soğuk koşullara neden olabilir.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR