Norveç merkezli yatırım şirketi petrol şirketlerinin yatırımından çekildi

90 milyar dolarlık bir fona sahip Storebrand aralarında ExxonMobil ve Chevron gibi fosil yakıt şirketlerinin bulunduğu ve iklim düzenlemelerine karşı lobicilik yapan şirketlerin yatırımından çekileceğini duyurdu.

Norveç merkezli yatırım şirketi Storebrand, yeşil politikaları engellemek için lobicilik faaliyetleri yürüten şirketlerin yatırımlarını çekme kararı aldı.

90 milyar dolarlık bir fona sahip olan şirket, iklim politikasının bir parçası olarak madenci Rip Tinto ile ABD merkezli petrol şirketleri ExxonMobil ve Chevron yatırımlarından çekildiğini duyurdu.

Guardian’ın aktardığına göre şirketin CEO’su Jan Erik Saugestad yaptığı açıklamada “insanlığın karşı karşıya olduğu en büyük risklere yönelik çözümleri baltalamak için tasarlanmış kurumsal lobi faaliyetleri kesinlikle kabul edilemez” dedi.

Lobiciliğe gelirlerinin yüzde 5’inden fazlasını harcayan şirketler hedefte

Yatırım şirketi ayrıca aralarında Almanya merkezli kimya şirketleri BASF ve ABD elektrik tedarikçisi Southern Company’nin bulunduğu ve gelirlerinin yüzde 5’ten fazlasını iklim düzenlemelerine karşı lobicilik için harcayan şirketlerle ilişkisini de kesecek.

Saugestad açıklamasının devamında “Karbon dengeleme, karbon yakalama ve depolama ile dikkatleri başka yöne çevirmeden petrolden ve gazdan hemen uzaklaşmamız gerekiyor. Güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları kolayca bulunabilen alternatifler” ifadelerini kullandı.

Lobicilik faaliyetleri iklim eylemini engelliyor

Birçok fosil yakıt şirketi iklim krizine sebep olan fosil yakıtların üretimi ve tüketimine sebep olmanın yanı sıra iklim değişikliğine yönelik düzenleme faaliyetlerine de lobicilik yoluyla engel oluyor.

Lobicilik izleme örgütü InfluenceMap Exxon, Chevron, Shell, BP, ve Total gibi en büyük petrol şirketlerinin yıllık olarak 200 milyon dolarlarını iklim değişikliğine karşı atılan adımları yavaşlatmak için yaptığı lobicilik faaliyetlerine harcadığını ortaya çıkarmıştı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR