Yeryüzünün her yerine tonlarca mikroplastik partikül yağıyor

Science dergisinde yayımlanan çalışmaya göre ABD'de bazı bölgelerde, yağmur sularına karışan bin metrik ton, yani 120 milyon plastik şişeye denk düşen mikroplastik partikül tespit edildi.

Bilim insanları son zamanlarda artan “plastik yağmurları” konusunda uyardı: Yağmur suyuna karışan plastik atıkların deniz ve kara canlılarına verebileceği zarar endişe uyandırıcı.

Amerikalı bilim insanlarının Science dergisinde yayımladığı çalışmaya göre ABD‘de bazı bölgelerde, yağmur sularına karışan bin metrik tona varan mikroplastik partikül tespit edildi, bu da yaklaşık 120 milyon plastik şişeye denk geliyor.

ABD’nin 11 korunaklı bölgesinde yapılan araştırma, yağmurun oluşması için atmosfere karışan mikroplastik partiküllerinin inceleme alanlarındaki milli parklara yağdığını ortaya koydu.

Nereye düşeceği belli değil

Utah Üniversitesi‘nden araştırmaya katılan Janice Brahney‘in “plastik sarmalı” olarak nitelendirdiği süreçte, plastikler parçalanarak, geri dönüşerek ve atmosfere karışarak bu sarmalın içinde kalıyor. Brahney’e göre, plastiğin bu yolculuğunun ne kadar sürdüğünü ve menzilinin genişliğini ise kimse bilmiyor.


Brahney, “Hemen hemen her örnekte küçük, renkli, parlak plastik kalıntıları görmek bizi gerçekten şaşırttı” diye konuştu. Bu küçük plastik kalıntıları atmosfere yükselerek okyanus ve karadaki doğal yaşam alanlarına yağmur suyu ile birlikte düşerek canlılar ve toprak için büyük bir risk teşkil ediyor.

Her yıl 8 milyon ton plastik okyanuslara karışıyor

Dünya Ekonomik Forumu’nun verilerine göre her yıl ortalama 8 milyon ton plastik, okyanus sularına karışıyor. Yunuslar, balinalar ve su kuşları, doğada yok olması onlarca yıl alan plastik parçalarını yiyecek sanıp tüketiyor. Plastik kirliliği, çöpleri gıda zanneden deniz canlılarının boğulmasına ya da plastik parçalara takılarak ölümü beklemesine yol açıyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR