Meryemana Tabiat Parkı’nın koruma statüsünün değiştirilmesi yargıya taşınıyor

Şehir Plancıları Odası, 1'inci Derece Doğal Sit Alanı statüsündeki parkın koruma statüsünün düşürülmesinin bölgenin tahribatına sebep olacağını belirtiyor.

Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İzmir Şubesi, İzmir‘in Selçuk ilçesinde, 12’nci Grup Doğal Sit alanlarının koruma statülerinin değiştirilmesinden etkilenen Meryemana Tabiat Parkı için yargı yoluna gideceklerini açıkladı.

Meryemana Tabiat Parkı’nı içine alan bölge, 1’inci Derece Doğal Sit Alanı statüsündeydi. 4 Mart’ta Cumhurbaşkanlığı tarafından bölgenin bir bölümünün tamamen doğal sit dışına çıkarılmasına, daha önce 1’inci Derece Doğal Sit Alanı statüsünde olan bölgelerin ise “nitelikli doğal koruma alanı” olarak yeniden belirlenmesine karar verilmişti.

Derecesi düşürüldü

ŞPO İzmir’den yapılan açıklamada, sit statüsü değişikliklerinin; kamu yararına, koruma mevzuatına, şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına aykırı olduğu belirtildi:

Uygulanması halinde ileride doğada telafisi mümkün olmayan yıkımlara neden olacağını dikkate alınarak, TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi olarak söz konusu işlemi yargıya taşıyacağımızı belirtiyor ve başta Selçuk halkı olmak üzere tüm halkımızı ve ilgili kurumları sürece dahil olmaya davet ediyoruz.

‘Telafisi mümkün olmayacak tahribata açacak’

Açıklamada bölgenin, farklı koruma statüleriyle parçalanarak değerlendirilmesinin ve koruma derecesinin değiştirilmesinin burayı “telafisi mümkün olmayacak şekilde tahribata açık ve savunmasız hale getireceği” savunuldu. Yapılanın hukuka aykırı olduğu belirtilen açıklamanın devamında şunlar söylendi:

Koruma statülerini değiştirerek bütüncül koruma yaklaşımını ve geçmişte belirlenmiş süreklilik arz eden koruma statülerini ortadan kaldırmak, yasal boşluklar ve mevzuat eksiklikleri yaratarak karar verici olarak tarif edilen Bakanlık aracılığı ile milyonlarca hektar koruma alanında çeşitli yatırımlar yapılmasının önünü açmak; özellikle dünya genelinde iklim değişikliğinden kaynaklı bir ekolojik hassasiyet süreci yaşanırken, gelecek kuşakların, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını tehlikeye atmak olacaktır.

Açıklamada daha önce Sit dereceleri değişikliklerine maruz kalan Çamlık Köyü, Zeytinköy, Selçuk – Seferihisar yolu, Göller Bölgesi gibi bölgelerde görülen tahribatlardan örneklere yer verildi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR