‘Salgın kadınlara ve kız çocuklarına şiddeti artırdı’

Hazırlanan raporda, 'Salgın süresince kadınların yardım hizmetlerine, hastanelere, polise ya da savcılıklara başvurması zorlaşıyor' vurgusu yapıldı.

Covid -19 dünyada yayıldıkça insanlar ve topluluklar üzerinde büyük etkiler yarattı. Virüsün etkileri hakkındaki bulgular henüz sınırlı olsa da haberler, kadın örgütlerinden gelen bilgiler ve önceki salgınlar hakkındaki araştırmalar salgın döneminde erkek şiddetinin arttığını ve daha da artabileceğini gösteriyor.

Social Development Direct şirketinden uzman Dr. Erika Fraser’in Birleşik Krallık Uluslararası Kalkınma Departmanı için hazırladığı “COVID-19 Pandemiğinin Kadınlara ve Kız Çocuklarına Şiddete Etkisi” raporunu Bianet‘den Ege Öztokat çevirdi. Rapora göre, göre salgının kadın ve kız çocuklarına şiddeti artırdığı görülmeye başladı.

Ev içi şiddet Çin’de üçe katlandı

Dr. Fraser’in raporuna göre COVID-19’un kadınları ve kız çocuklarına yönelik erkek şiddetini şu şekillerde tetikliyor:

Ev içi şiddet riski artıyor: Çin’de adli raporlar ev içindeki erkek şiddetinin salgın sırasında üçe katlandığını gösteriyor. Ev içi şiddetle ilgilenen örgütler zorunlu olarak birlikte zaman geçirme, ekonomik sıkıntılar ve korkunun ev içinde gerilimi ve şiddeti tetiklediğini gözlemliyor.

Aynı zamanda şiddet görenler kadınların yardım alması zorlaşıyor. Salgın süresince kadınların yardım hizmetlerine, hastanelere, polise ya da savcılıklara başvurması zorlaşıyor.

Sağlık çalışanlarına şiddet riski artıyor: Salgının hastalar, hasta yakınları ve diğer sağlık çalışanlarında tetiklediği gerilim sağlık çalışanlarına şiddeti artırıyor.

İtalya’da ulusal sağlık çalışanları birliği kaynaklar azaldıkça ve hasta yakınlarının kaygıları arttıkça doktor ve hemşirelere yapılan saldırıların arttığını belirtti. Singapur’da üniformalı sağlık çalışanları kamusal alanlarda ve toplu taşımada taciz edildi. Bu yalnızca kadın sağlık çalışanlarını etkilemiyor, ancak önceki araştırmalar acilde çalışan kadın hemşirelerin sağlık çalışanlarına şiddette en yüksek risk gruplarından olduğunu gösteriyor.

Irkçı ve cinsiyetçi taciz

Irkçı ve cinsiyetçi taciz riski artıyor: Dünyada Doğu Asyalı kadınları hedefleyen cinsel şiddet vakaları görüldü. Örneğin Delhi’de bir grup, kuzey doğu Hindistanlı kadın öğrencileri sözlü taciz etti ve “koronavirüslü” olduklarını söyleyerek cinsel organlarına nesneler fırlattı.

Korumasız kadın çalışanların istismar ve sömürü tehlikesi artıyor: ABD’de salgının başından itibaren sokakta çalışan seks işçilerine tecavüz ve şiddet arttı. Hong Kong’da ise sokağa çıkamayan göçmen kadın işçilerin boş günlerinde çalıştırıldığı bulgulandı.

Olağanüstü durumlardaki kadın ve kız çocuklarına şiddet riski artıyor: Mülteci kamplarında kalanlar, ülke içinde yeri değiştirilmiş kadınlar farklı şiddet türlerine karşı daha korumasız kalıyor. Yunanistan’da yardım kuruluşları sağlık hizmetlerine erişimi zaten kısıtlı olan kadınların cinsel şiddete daha çok maruz kaldığını söylüyor.

Devlet çalışanları ve silahlı güvenlik görevlilerinin cinsel şiddet uygulama riski artıyor: Çin ve İran’da yetkililerin güçlerini kötüye kullandığı bilgileri yansıdı. Ancak konuda güncel ve istatistiki bir veri henüz yok

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırma koalisyonuna üç ülke daha katıldı

Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve Kolombiya'nın katılmasıyla 'Sübvansiyonlar Dahil Fosil Yakıt Teşviklerinin Aşamalı Olarak Kaldırılması Uluslararası Koalisyonu'na üye ülke sayısı 16'ya yükseldi.

[COP29] Birleşik Krallık 2035 hedefini açıkladı: Emisyonlarda yüzde 81 azaltım

Birleşik Krallık Başbakanı Steimer COP29'da ülkesinin karbon emisyonlarını yüzde 81 oranında azaltma yönünde iddialı hedefini açıkladı. İklim kampanyacıları memnun ama temkinli.

Kazdağları, yeniçeriler, madenler: Enter! – Gizem Kastamonulu

Cengiz Holding, hukuku da yanına alarak bakır madeni için Kazdağları'nda ağaç kıyımına başladı. Bu talanı durdurmak için Kirazlı'daki sesi yeniden yükseltmekten başka çaremiz yok.

Prof. Sarı’dan uyarı: Marmara Denizi’nde müsilaj geri döndü

Marmara Denizi'nde 10 metre derinlikten itibaren yeniden müsilaj oluşumu görülmeye başlandığını duyuran Prof. Mustafa Sarı, acilen etkin uygulanmayan Eylem Planı'nın hayata geçirilmesini istedi.

Muğla’da üç gün süren yangınların ardından: Bin hektara yakın alan kül oldu

Muğla'da 17 Ekim'de başlayan ve ancak 4. gün kontrol altına alınabilen yangında zeytinlikler, ormanlık ve tarım alanlarından oluşan yaklaşık bin hektarlık alan kül oldu.

EN ÇOK OKUNANLAR