80 ülke destek için IMF’ye başvurdu

IMF Başkanı Kristalina Georgieva trilyon dolarlık tüm kredi kapasitelerini kullanmak için hazır olduklarını söyledi.

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (kovid-19) yayılmaya devam ederken ve pek çok ülkenin ekonomik olarak ağır yük altına bırakırken Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, yaklaşık 80 ülkenin destek için IMF’nin kapısını çaldığını açıkladı.

IMF koronavirüs salgını nedeniyle 2020’de küresel ekonominin en az 2008 finans krizi kadar büyük bir kriz yaşayacağını, 2021’de toparlanma umduklarını söylemişti. Georgieva, salgının insani maliyetinin ölçülemez durumda olduğunu ve tüm ülkelerin insanları korumak ve ekonomik hasarı azaltmak için birlikte çalışması gerektiğini söyledi.

1 trilyon dolarlık kredi kapasitesi kullanılacak

1 trilyon dolarlık tüm kredi kapasitelerini kullanmak için hazır olduklarını söyleyen IMF Başkanı, ülkelere sağlık sistemlerini güçlendirmeye ve virüsün yayılmasını durdurmaya öncelik vermeleri çağrısında bulunarak, “Virüsün yayılması ne kadar hızlı durursa, toparlanma da o kadar hızlı ve güçlü olacak” dedi. Georgieva, G20 maliye bakanları ile merkez bankası başkanlarına “şimdi dayanışma zamanı” sözleriyle seslendi.

Tarihin en büyük sıcak para çıkışı

Gelişmiş ülkelerin krize yanıt verme konusunda daha iyi durumda olduklarını ancak birçok gelişen ve düşük gelirli ülkenin büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirten IMF Başkanı, salgının başlangıcından bu yana gelişmekte olan ülke piyasalarından 83 milyar dolarlık para çıkışı olduğunu aktardı. IMF Başkanı bu rakamın tarihte görülmüş en büyük çıkış olduğunu da sözlerine ekledi.

IMF, başvuru yapan ülkelerin adını açıklamadı ancak daha önce Venezuela’nın talebinin reddedildiği basına yansımıştı. IMF’den yardım talebini resmen ilan eden İran’a ise ne yanıt verildiği bilinmiyor. Georgieva ayrıca, özellikle düşük gelirli ülkelerin borçluluk durumlarıyla ilgili kaygılı olduklarını ve bu konuda Dünya Bankası  ile yakın temas içinde çalıştıklarını söyledi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR