Kadınlar ekranda da eşit temsil istiyor

Çoğu erkeklerden oluşan tartışma programlarını mercek altına alan KA.DER, ‘erkek erkeğe’ konuşmaların önüne geçmek için çalışma başlattı. Dernek, ayrıca ekranda da eşitliğe ulaşıncaya kadar izleyicileri, söz konusu tartışma programlarını izlememeye çağırdı.

Televizyon kanallarında, özellikle haber kanallarının primetime’da yayınladığı ve Türkiye’nin önemli sorunlarının konuşulduğu tartışma programlarına kadın katılımcıların çağrılmamasını eleştiren Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) kadınsız toplantıları mercek altına aldı. Sunucunun ya da konuklardan sadece birinin kadın olduğu programlar dışında ekranları erkeklerin dolduruyor oluşuna dikkat çeken derneğin 2020 ocak ayının son haftasını ele aldığı çalışmasına göre, 14 kanaldaki tartışma programlarında konukların 161’i erkek iken sadece 17’sinin; yani yüzde 10.5’inin  kadın olduğu belirlendi.

‘Eşit temsil’in yüzde 50-50 anlamına geldiğini vurgulayan KA.DER’in araştırmasına göre, sadece muhafazakar kanallar değil ‘çağdaş’, ‘demokratik’, ‘bağımsız’, ‘ilerici’ olduğunu öne süren kanallarda da durum farksız. Bu nedenle, CNN Türk, NTV, Haber Türk TV, Halk TV, Tele1, Ahaber, TRT Haber, Ulusal Kanal, Haber Global, Bloomberg HT, 24 TV, TGRT Haber, TV Net ve Ülke TV’yi mercek altına aldıklarını belirten dernek, kadın-erkek konuk oranlarını içeren raporları belli periyodlar halinde yayımlayacaklarını bildirdi.

İki yılda kadınsız 525 toplantı  

Bu çalışmada sadece televizyondaki tartışma programları ele alınıyor, ancak panellerde, konferanslarda, seminerlerde de kadın uzmanlara çok az yer veriliyor. Ekim 2017’den bu yana sosyal medyada duyurusu yapılan panel, konferans, seminer ve sempozyum gibi etkinliklerin katılımcılarını takip eden Yeditepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Barış Gençer Baykan’ın bugüne kadar derlediği ‘kadınsız toplantı’ sayısı 525’e ulaştı.

Dr. Baykan kadınsız toplantıyı düzenleyenlere, bunun nedenini sorduğunda aldığı cevapları şöyle listeledi:

  • Haksızlık ediyorsunuz, eski etkinliklerimize bakın
  • Konuşmacıların çoğu zaten katılamadı, taktığınız konu bu olsun
  • Güzel soru!
  • Çok haklısınız. Denge sağlamaya çalıştık ancak listemizdeki kadın konuşmacılar uygun değildi.
  • Kadın uzman öneriniz varsa davet edebiliriz
  • Panelimizin moderatörü kadın
  • Öyle bir algı yaratmanız doğru değil.
  • İzleyicilerimiz kadındı
  • Her panelde mutlaka bir kadın veya bir erkek bulunmalı diye bir kural yok
  • Bundan sonraki konuşmacı seçiminde dikkate alacağız

KA.DER, TV kanallarının program yetkililerinden son maddedeki cevabı alana ve bu söz gerçekleşene kadar ekranda da eşitlik istemeye devam edeceğini duyurdu. Bir diğer maddedeki ‘uzman kadın önerisi’ne destek sağlamak için  bir ‘kadın uzmanlar havuzu’ hazırlamaya başlayan dernek, “Ekranda da eşitliğe ulaşıncaya kadar TV izleyicilerini bu çoğu ya da hepsi erkeklerden oluşan tartışma programlarını izlememeye, sosyal medya hesaplarımızdan kampanyamızı desteklemeye, #DahaÇokKadın demeye davet ediyoruz” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR