İklim zirvesini takip etmek isteyen STK temsilcilerinin Polonya’ya girişi engellendi

Climate Action Network (CAN-İklim Eylem Ağı) ve ortakları, Birleşmiş Milletler İklim Müzakerelerine (COP24) katılmak için Polonya’ya gelen en az 12 sivil toplum örgütü (STK) üyesinin ülkeye giremediğini duyurdu. Yapılan açıklamada STK temsilcilerinin Polonyalı yetkililer tarafından ülkeye giriş yapmalarının engellediği ve/veya sınır dışı edildikleri ifade edildi.

350.org bu duruma karşı harekete geçilmesi için, “Polonya sivil toplumu susturmaktan vazgeç” başlıklı bir imza kampanya da başlattı. Kampanyaya 350.org resmi sitesi üzerinden katılabilirsiniz. 

Birleşmiş Milletler İklim Zirvesine (COP24) katılmak için Polonya’ya gelen en az 12 STK temsilcisinin ülkeye girişine izin verilmedi. Aralarında 350.org, Greenpeace ve CAN Europe’un da bulunduğu 17 STK tarafından yapılan açıklamada STK’ların süreci endişe ile takip ettikleri belirtildi.

CAN Yöneticisi Dr. Stephan Singer konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Bunların yalıtılmış örnekler olmaması son derece endişe verici ve bizler Polonya sınır yetkililerinin eylemlerini son derece ciddi bir şekilde ele alıyoruz” diyor ve şöyle devam ediyor: “Sivil toplumun tam ve etkin katılımı anlaşmada yer alıyor ve aslında, yeni bir iklim rejimine acilen geçişte katkı vermemiz bir zorunluluk”.

BM konferansının başlangıcından bu yana meydana gelen olaylara birçok sivil toplum örgütü itirazda bulundu.

350.org’un yöneticisi May Boeve ise “COP24’e katılmak için Polonya’ya gelen meslektaşlarımızın ülkeye girişlerinin reddedilmesini ve sınır dışı edilmelerini kınıyoruz. Bizim anladığımız, bu arkadaşlarımızın ülkeye girişlerinin engellenmesinin arkasında “ulusal güvenliğe tehdit” oluşturmaları gibi bir neden bulunuyor. Bu üyeler ve gönüllüler, sürdürülebilir çözümlerle kampanya yürüterek dünyanın karşı karşıya olduğu iklim kriziyle başa çıkmaya kendini adamış kişilerdir” diyor.

(Yeşil Gazete, İklim Haber)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR