Dünyada bir ilk: Kosta Rika fosil yakıtları tamamen yasaklamaya hazırlanıyor

Orta Amerika ülkesi Kosta Rika karbonsuzlaşmaya yönelik tarihi bir adım atmaya hazırlanıyor. 

İklim Haber’de çıkan habere göre, Kosta Rika’nın yeni başkanı Carlos Alvarado, fosil yakıtları yasaklama ve dünyanın tamamen karbondan arındırılmış ilk ülkesi olma planını açıkladı.

38 yaşında eski bir gazeteci olan Alvarado, kararı geçtiğimiz Çarşamba günü göreve başlama töreninde duyurdu.

Ülkenin yeni başkanı Alvarado, “Karbondan arınmak bizim kuşağımızın en büyük görevidir ve Kosta Rika dünyanın ilk ülkelerinden biri olmasa da, bunu başarabilmeli. Temiz ve yenilenebilir enerjilerin kullanılmasını sağlamak için ekonomimizde fosil yakıtların kullanımını ortadan kaldırmak gibi güzel bir görevimiz var” diyor.

Alvarado geçtiğimiz ay, Orta Amerika ülkesinin bağımsızlığının 200. yılına denk gelen 2021’e kadar ulaşımda fosil yakıt kullanımını sona erdirmek için bir plan uygulamaya başlayacağını da açıklamıştı. 

Kosta Rika elektriğinin %99’undan fazlasını yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak üretiyor.

Ancak uzmanlar, çevresel adanmışlığıyla bilinen bir ülkede bile sıfır karbon ulaşım hedefine hızla ulaşmanın zorlu bir meydan okuma olduğuna dikkat çekiyorlar. 

Kaliforniya Berkeley Üniversitesi’nde çalışan Kosta Rikalı enerji araştırmacısı Jose Daniel Lara, fosil yakıtların birkaç yıl içinde tamamen ortadan kaldırılmasının büyük olasılıkla gerçekçi olmadığını ifade ediyor. Ancak planın bu amaca yönelik daha hızlı harekete zemin hazırlayacağını da ekliyor. 

Kosta Rika, ulaşımda yüzde yüz elektriğe geçiyor

 

(İklim Haber)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR