Basın özgürlüğü konusunda 180 ülke arasında 157. sıradayız

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Dünya Basın Özgürlüğü 2018 Endeksi’nde Türkiye 180 ülke arasında 157. sırada yer aldı. Yapılan değerlendirmede, Türkiye’nin endeksdeki yerine dair “Temmuz 2016’dan sonra cadı avı zirveye çıktı” denildi. Türkiye geçen seneki endekste 155. sıradaydı.

 

Bugün (25 Nisan) yayınlanan endekste Türkiye ile ilgili değerlendirmede şöyle denildi:

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yönetimindeki hükümet tarafından medyadaki muhaliflere karşı yürütülen cadı avı Temmuz 2016’daki başarısız darbe girişiminden sonra zirveye çıktı. Olağanüstü Hal, yetkililerin onlarca medya kuruluşunu bir kalem darbesiyle ortadan kaldırmasına imkân verdi ve medyadaki çoğulculuğu bir avuç düşük tirajlı yayınla sınırladı.

Türkiye, bir kez daha profesyonel gazeteciler için dünyadaki en büyük hapishane konumunda. Basın mensupları mahkemeye çıkana kadar bir yıldan fazla tutuklu kalabiliyor ve ağır hapis cezaları yeni kural haline gelmiş durumda. Bazı davalarda gazeteciler ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılıyor. Tutuklu gazeteciler ve kapatılan medya kuruluşlarının yasal yolları etkin biçimde kullanması engelleniyor.

Muktedir cumhurbaşkanının idaresi altında hukukun üstünlüğü artık giderek silikleşen bir hatıra. Anayasa Mahkemesi kararları bile artık otomatik olarak uygulanmıyor. Web sitelerine ve sosyal medyaya yönelik sansür, görülmemiş düzeylere ulaşmış durumda.”

Kuzey Kıbrıs 77. sırada

Türkiye endekste, Irak’ın üç, Mısır’ın dört, İran’ın yedi sıra üstünde yer aldı. Rusya’nın 148. sırada yer aldığı endekste Kıbrıs 25. Yunanistan 74., Kuzey Kıbrıs 77. sırada yer aldı.

Endeksin zirvesinde Norveç yer alırken, İsveç, Hollanda, Finlandiya ve İsviçre onu izledi. Almanya 15., Fransa 33., Britanya 40., ABD 45. sırada yer aldı.

Dünya Basın Özgürlüğü 2018 endeksini buradan inceleyebilirsiniz.

 

(Bianet)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR