Nükleer santralin ikiye böldüğü Ankara: Bir tarafta temel atma töreni diğer tarafta sivil toplumun tepkisi

3 Nisan 2018  de  Akkuyu Nükleer Güç Santrali(NGS ) projesinin temel atma törenine ile tarihteki yerini aldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in katılımı ve telekonferans yöntemiyle gerçekleştirilen temel atma töreninde ikili ilişkilere, işbirliğine , gelecek yatırımlara, tedarikçilere iş fırsatlarına, yeni sektör çalışmalarına vurgu yapılarak Nükleer santralin “İstanbul’un elektrik ihtiyacını karşılayacağı”na yeni bir sektör anlamına geldiğine  dikkat çekildi. Aynı zamanda Nükleer santral inşaatının tedarikçiler için Dünya genelindeki nükleer santral yatımlarında iş kovalayabilmesinin önünü açan güzel bir referans olduğu belirtildi.

Konuşmaalrın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın komutuyla Kalkınma  Bakanı Lütfi Elvan  mühendislerin eşliğinde sembolik temel atma eylemi olarak kurdeleyi kesti.

Ankara’nın diğer tarafında, Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde ise aynı saatlerde bir başka hareketlilik vardı. Mersin, Sinop ve Samsun’dan Ankara’ya gelerek  TBMM önünde Sinop CHP Milletvekili Barış Karadeniz ile buluşan sivil toplum üyeleri basın açıklamalarını okudu ve bazı önemli noktalara vurgu yaptı.

Mersin  Çevre ve Doğa Derneği ile Mersin Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği adına  özenle hazırlanmış basın açıklamasını okuyan Ayşe Doğan’ın konuşmasını aşağıdaki kayıttan izleyebilirsiniz.

30-31 Mart tarihleri arasında Ankara Elektirk Mühendisleri Odasının ev sahipliğinde  Sinop Nükleer Güç Santrali’nin kurulmasının Karadeniz’in ekolojisine vereceği zararları ortaya koyan, risklerine dikkat çeken bir sergi  düzenlemiş olan  Samsun EMO başkanı Mehmet Özdağ nükleer santralin gerçeklerine, Akkuyu NGS projesine dair  çarpıcı açıklamalarda bulundu.

 

Haber: Pınar Demircan

(Yeşil Gazete)

Pınar Demircan
Pınar Demircan
Lisansını iktisat ,yüksek lisansını ingilizce işletme, doktorasını sosyoloji alanında tamamlamış olan Bağımsız Araştırmacı Pınar Demircan iş yaşamına Japonca bilmesi vesilesiyle Japon şirketlerinin insan kaynakları ve kalite yönetimi alanında çalışarak başladı. Profesyonel iş yaşamı devam ederken Türkiye'de bir nükleer santral kurulmasının yeniden gündeme gelmesinin ardından Fukuşima Nükleer Felaketi üzerinden nükleer santrallerin gerçeklerinin öğrenilmesi için Japonya'daki sivil toplum örgütleri ve ağlarıyla bağlantıya geçti. 2014 yılında Yeşil Gazete yazarları arasına katılarak nükleer santraller ve enerji konusuna yazılarıyla katkı yapan Demircan nukleersiz. org koordinatörlüğünü de bu tarihten itibaren yürütüyor. Çok sayıda sivil toplum örgütüyle çalışmalar yürüten Demircan'ın yurt içi ve dışında katıldığı konferans, etkinlik ve atölyelerde iklim, enerji, çevre ve ekoloji konularında özellikle nükleer bağlamında paylaşımları bulunuyor. Çalışmalarını akademik alanda da sürdürmek için başladığı sosyoloji alanındaki doktorasını 2023 yılında tamamlayan Demircan'ın disiplinlerarası alanda çeşitli çeviri ve makaleleri bulunuyor. İletişim: [email protected]

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR