Dün (24 Haziran) Ankara‘da Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi‘ni protesto etmek için Türkiye Büyük Millet Meclisi‘ne (TBMM) yürümek isteyen aktivistlere polis müdahale etti, aktivistler yerlerde sürüklendi.
Gözaltına alınan dört aktivist daha sonra serbest bırakıldı.
Halkın itirazlarına ve günlerdir süren protestolara rağmen TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu‘nda kabul edilen katliam yasasına tepki göstermek için Ankara’da Sakarya Caddesi‘nde bir araya gelen hayvan hakları aktivistleri Meclis’e yürümek istedi.
Polis, eylemcilerin yürüyüşüne engel olmak istedi ve protestolara müdahale etti. Dört vatandaş yerlerde sürüklenerek göz altına alındı. Ardından protestocular Kuğulu Park‘ta oturma eylemi yaparak gözaltına alınan hayvan hakkı savunucularının serbest bırakılmasını talep etti.
‣ ‘Katliam yasası’ tüm tepkilere rağmen komisyondan geçti: ‘Toplatma ve öldürme’ Meclis’e havale
‣ Erdoğan ‘katliam yasası’nı savundu: ‘Bu işi’ Meclis tatile girmeden bitireceğiz!
Ankara’da, yaşam hakkı eylemi
Polis TBMM’ye yürümek isteyen yurttaşları gözaltına alıyor pic.twitter.com/Ya31nIIy48
— ANKA Haber Ajansı (@ankahabera) July 24, 2024
Yerine getirilmeyen sorumlulukların bedelini hayvanlar ödeyecek
Eylem sırasında Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi, Hayvan Yaşam Özgürlük İnisiyatifi ve vatandaşlar basın açıklaması yaparak yasa teklifine tepki gösterdi.
Basın açıklamasında kanun teklifi kapsamında kabul edilen 4. maddenin yakala-kısırlaştır-aşıla-bırak metodundan yakala-kısırlaştır-tut-sahiplendir metoduna geçilmesinin yıllardır uygulanmayan Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. maddesinin iptali anlamına geldiğine dikkat çekildi. Yani yakalanan hayvanlar sokaklara bırakılmak yerine barınaklarda hapsedilecek.
Ancak kapasitesi 130 bin ile sınırlı olan belediye barınakları, 4 milyon olarak iddia edilen köpek nüfusu için yeterli değil. Kapasite eksikliği nedeniyle binlerce köpeğin öldürülmesi ise 5. maddede belirtilen ötenazi maddesiyle güvence altına alınıyor.
Hayvan savunucuları ise yasa değişikliğine ‘Ötanazi, rıza verebilen bireylere uygulanır. Hayvanlar rıza veremez. Bunun adı katliamdır’ diyerek tepki gösterdi.
Aktivistler, “Yasaklı ırk olarak tabir edilen, hayvan üreticileri para kazansın diye üretilen, üretiminin, ithalatının ve satışının yasaklanmadığı hayvanlar öldürüleceklerdir. Yani yine iktidar ve belediyelerin yerine getirmedikleri sorumlulukları bu hayvanlar canlarıyla ödeyeceklerdir” dedi.
Antidemokratik görüşmeler tarihe kanlı bir leke olarak geçti
Komisyon toplantısının tarihe kanlı bir leke olarak geçtiğini belirten aktivistler, antidemokratik görüşmelere şu sözlerle tepki gösterdi: “Komisyon toplantısı başlamadan önce Meclis’e ismini daha önceden yazdıran ve randevu alan hak savunucularının, bilim insanlarının, avukatların Meclis’e alınmamasının ardından, komisyon salonunun önündeki televizyonun ‘bozuldu’ diyerek kaldırılması ve toplantının halka kapatılması, bu toplantının antidemokratik şartlarda gerçekleştirileceği öngörüsünü yaratmıştır.”
Bunlarla beraber komisyon salonunda hak savunucusu vekillerin konuşma süreleri kısıtlandı.
‣ Kapalı kapılar ardındaki katliam yasası görüşmeleri tartışmalı başladı
‣ Katliam Yasası’nda üç madde daha kabul edildi, milletvekillerinin konuşma süreleri kısıtlandı
Meclis görüşmeleri sırasında hayvan haklarını savunan aktivistler ise polis tarafından engellendi, darp edildi ve tehditlere maruz kaldı.
Aktivistler, “Halkın ve vekillerin tüm itirazlarına rağmen, hiçbir bilimsel veriyi dikkate almayıp koltuklarında uyuyan ve sadece oylama sırasında ellerini kaldıran AKP ve MHP’li vekillerin suratlarını hiçbir zaman unutmayacağız” diyerek yasanın Meclis’ten geçse bile sokaktan geçirilmeyeceğini belirtti.
‣ Yurttaş hayvanlarla ilgili yasa tasarısına tepkili: Meclis’te katil var!