Levent Kurnaz, Ümit Şahin ve Baran Bozoğlu Teke Tek’te iklim değişikliğini anlattı

Gazeteci-yazar Fatih Altaylı’nın hazırlayıp sunduğu “Teke Tek Özel” programında bu haftanın gündemi küresel iklim değişikliği ve etkileriydi.

HaberTürk TV’de yayınlanan programda, dünya küresel iklim değişikliğinin hangi aşamasında?, küresel ısınma ile birlikte dünyayı ve Türkiye’yi bekleyen tehlikeler neler?, dünyadaki canlı türleri küresel iklim değişikliğinden nasıl etkilenecek?  sorularına yanıt arandı.

https://www.youtube.com/watch?v=Jx5gCNVXabE

Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Kurnaz, Açık Radyo Programcısı, Yeşil Gazete editörü ve Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi İklim Çalışmaları Koordinatörü Dr. Ümit Şahin ve Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu, Altaylı’nın sorularını cevapladı.

İklim değişikliğinin fırtına, kasırga, sel, kuraklık, tayfun, hortum oluşmasının ve deniz seviyesinin yükselmesinin sıklığını ve şiddetini artırdığını anlatan Dr. Ümit Şahin, küresel ısınmasının önüne geçilmesine çözüm olarak düşük karbonlu ekonomi modelini ve karbonsuzlaşmayı işaret etti. Konuşmasında Paris İklim Anlaşması’na da değinen Şahin, bütün dünya ülkelerinin iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlayacaklarına dair sözler verseler de bunların çok zayıf olduğunu, sözler tutulsa dahi dünyanın 3 derece ısındığını ifade etti.

İklim değişikliğinin canlı türleri üzerindeki etkilerini değerlendiren Prof. Dr. Levent Kurnaz, Türkiye’de sıcaklıkların artmasıyla beraber sıtmanın yayılma alanının da gittikçe kuzeye doğru ilerleyeceğini söyledi. 5 yıl sonra sıtma konusunun gündemimizde olabileceğini söyleyen Kurnaz, Dünya Sağlık Örgütü’nün raporlarında 2050 yılında sıtmanın ABD ve Türkiye’nin başına çok büyük bela açacağını anlattı.

Baran Bozoğlu ise konuşmasında enerji verimliğinin artırılmasının önemine değindi. Sera gazı emisyonlarının tüketim alışkanlıklarından kaynaklandığının görüldüğünü söyleyen Bozoğlu, dünyadaki enerji üretiminin yüzde 85’i fosil yakıtlara, yüzde 3,4’lük kısmının yenilenebilir enerji kaynaklarına dayandığını, tüketimin azaltılarak planlamanın yeniden yapılmasının gerekli olduğuna vurgu yaptı.

 

Haber: Merve Damcı

(Yeşil Gazete)

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR