Aydın’da JES tehdidi: Sayısı 200’ün üzerine çıkacak, yöre halkı tepkili

Aydın’ın Davutlar Ovası ve Didim’e kadar olan bölgesinde 200’ün üzerine çıkarılması planlanan jeotermal enerji santrallerine tepki büyüyor. Ağaçlı-Davutlar bölgesinde kurulması kesinleşen ve “ÇED gerekli değildir” onayı verilen santrale karşı Güzelçamlı, Caferli, Davutlar, Ağaçlı, Kuşadası halkı bir araya geldi.

Kalamaki ismi altında bir araya gelen bazı çevre örgütleri, yürütmeyi durdurma ve “ÇED gereklidir” kararı çıkartılması istemiyle dava süreci başlattı.

Platformdan yapılan açıklamada, Aydın’da Büyük Menderes havzasında JES’lerin çoğalmasıyla birlikte sorunların kendini göstermeye başladığı kaydedildi.

Bölhge halkı, “Havadaki çürük yumurta kokusu”nun yanısıra, incir, zeytin ve narenciyede verimin düşmesi, Pınardere Köyü’nde 450 kovandaki arıların ölmesi, sadece bir bahçede 150 incir ağacının kurumasından yakındı.

“Çölleşme” tehdidi

Bilim insanlarının JES’lerin “çölleşme” tehdidi yarattığına ilişkin tespitlerine dikkati çeken platform, itiraz gerekçelerini şöyle sıraladı:

*Öngörülen kuyu alanları Çevre İl Müdürlüğü haritasında “doğal koruma alanı” olarak görünüyor. Yani ekolojik olarak hassas bir bölge. Aynı zamanda ağırlıklı olarak zeytinlik tarım arazisi.

*Yasada ‘yerleşim yerlerine en az 3 km mesafede olması gerekli’ denilmesine rağmen öngörülen kuyu alanları yerleşimlere çok yakın.

*Organik tarım yapan çiftlikler, zeytin, narenciye, şeftali bahçeleri, termal sağlık ve turizm sektörü JES’lerden olumsuz etkilenecek.

*JES’lerin derinlerden suyla birlikte gelen çok çeşitli ağır metal ve kimyasalı içeren akışkanların bir damlasının bile toprağa, havaya, suya salınmayacağı şekilde kurulmuş olmaları gerekir. Bölgedeki JES’ler çevre dostu değildir.

Kalamaki Çevre Platformu, ender özelliklere sahip alanı korumak için Caferli Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği’nin de desteği ile 5 Ağustos’ta Caferli’de “Kalamaki Çevre Buluşması” etkinliği düzenleyecek.

Kısa filmle itiraz

Kuşadası Caferli Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği, JES’lere karşı kamuoyu oluşturmak için bir de tanıtım videosu çekti. Bölge halkı, “Jeotermal istemiyoruz, halkın yakarışı” başlıklı videoda itirazlarını dillendirdi.

(BirGün)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR