UNESCO’ya ‘Sur’ mektubu: İnsanlık mirası tahrip ediliyor

surİstanbul’da yarın toplanacak UNESCO Dünya Miras Komitesi’nin 40. Oturumu öncesinde Avrupa Kültürel Mirası Koruma Örgütleri Federasyonu olan Europa Nostra’nın Başkanı Denis de Kergorlay, UNESCO Genel Müdürü Irina Bokova’ya hitaben mektup yazdı. T24.com.tr haber sitesine göre mektupta, başta tarihi Suriçi olmak üzere diğer bazı merkezlerde ilan edilen sokağa çıkma yasağı ile yaşanan çatışmalarda can kayıplarının yanı sıra yüzlerce tarihi caminin, kilisenin, sivil mimari eserin uluslararası kurallar ihlal edilerek tahrip edilmesine dikkat çekildi.

Acele kamulaştırma tepkisi

Kergorlay, sözkonusu bölgelere dair alınan ‘kamulaştırma’ kararlarıyla birlikte artan kaygılarının toplantı gündemine alınmasını, yeniden inşa konusunda ise yerel dinamiklerle işbirliği içerisine girilmesini ve uluslararası uzmanlık desteği alınmasını istedi.

“8 Temmuz 2016” tarihli ve ‘Türkiye’nin Güneydoğusunda Kültürel Mirasın Tahribi’ konu başlığı taşıyan bu mektubunda Denis de Kergorlay, “Eylül 2015’ten beri çeşitli yerleşim yerlerinde, valiler tarafından uluslararası ve ulusal hukuka uygunluğu hayli tartışmalı, bir bölümü aylarca devam eden 60’tan fazla sokağa çıkma yasağı kararı alınmış olmasının ardından yaşanan çatışmalar, yüzlerce tarihi caminin, kilisenin, sivil mimari eserinin ve binlerce ev ve işyerinin kısmen ya da bütünüyle yıkımına ve yüz binlerce insanın evsiz kalmasına neden olmuştur” dedi.

Denis de Kergorlay, bu bölgelerde ikamet eden sivillerin yaşam ve haklarının korunması gibi uluslararası kuralların ihlal edildiğinin altını çizerek, bu durumun tümüyle kabul edilemez olduğu yönündeki görüşlerini paylaştı.

Başkanlığı Türkiye tarafından yürütülen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Komitesi’nin 40. Oturumu, 10-20 Temmuz 2016 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Oturumlarda, dünya genelinde Kültürel Miras Listesi’ne kayıtlı bulunan 1031 alandan 156’sının koruma durumu raporlarının incelenmesi ve Tehlike Altındaki Dünya Miras Listesi’nde bulunan alanların mevcut durumları ele alınmasının yanı sıra Türkiye’den de 10 yeni alanın kaydedileceği Geçici Liste gözden geçirilecek.

Kaynak: t24.com.tr

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR