DünyaKadınManşet

[8 Mart] Hindistanlı binlerce kadın çiftçi eyleminde

0
Hindistan‘da binlerce kadın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yeni tarım yasalarını protesto eden çiftçilerin eylemine katıldı.

Pencap, Haryana ve Uttar Pradeş’ten gelen 20 binden fazla kadının, hardal tarlalarını temsil eden sarı giysileriyle katıldıkları  Yeni Delhi’deki eylemde tarım yasaları karşıtı sloganlar atıldı. 

Eyleme katılanlardan, çiftçi bir aileden gelen 37 yaşındaki Veena, “Bugün kadın gücünü göstermek açısından önemli bir gün. Eğer kadınlar birleşirse hedeflerimize daha hızlı şekilde ulaşacağımıza inanıyorum” dedi.

Aktivist Kavitha Kuruganti ise, “Bugün kadınlar tarafından yönetilecek, konuşmacılar kadınlar olacak, birçok feminist konuşma yapacak ve bu yasaların kadın çiftçiler için ne anlama geldiğine dair tartışmalar olacak” diye konuştu. 

Aylardır süren eylemler

Hindistan’da yeni tarım yasalarını protesto eden binlerce çiftçi, protestolarının 100. günü olan 6 Mart’ta başkent Yeni Delhi’nin dışındaki büyük bir otobanı trafiğe kapatmıştı.

Hindistan hükümeti, Eylül 2020’de tarım sektörüne serbestleşme getiren, taban fiyat ve destekleme alımı politikalarını sona erdiren üç düzenlemeyi yasalaştırınca Pencap ve Haryana‘dan başkente doğru harekete geçen çiftçiler, protesto eylemlerini başkent Yeni Delhi’ye taşımıştı.

Hükümet ile çiftçiler arasında 11 tur süren müzakereler sonuçsuz kalınca, çiftçiler, protesto eylemlerinin devam edeceğini duyurmuştu.

Ülkede borçları yüzünden 2018 ve 2019’da 20 bin 638 çiftçinin intihar ettiği kaydediliyor. 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.