Uncategorized

8 Eylül – 14 Eylül 2014

0

Obama IŞİD’in Suriye ve Irak operasyonlarını bitirmek için stratejisini açıkladı. İlk defa Suriye’de hava saldırısı başlatmaya ve Irak’a 500 askeri danışman göndermeye söz verdi. İki Amerikalının IŞİD tarafından katledilmesinden sonra Amerikan halkı artık askeri operasyonu destekliyor.

Suriyeli İslamcıların daha az radikal fraksiyonunun başı Hasan Abboud bombalı saldırıda öldürüldü. Patlamada ölenler arasında diğer 11 lider de vardı.

Irak’ın yeni başbakanı Haydar El-Abadi Nuri El-Maliki hükümetine göre daha kucaklayıcı bir hükümet kurdu. Maliki’nin mezhepçi tutumu Sünnilerin dışlanmasına ve IŞİD’in güçlenmesine neden olmuştu. Yeni hükümette Irak’ın Kürt ve Sünni azınlıklarından üyeler bulunuyor.

Ukrayna ve Rusya yanlısı isyancılar arasında ateşkes sağlandı. Ukrayna başkanı Petro Poroshenko Ukrayna’nın bölgesel bütünlüğünü korurken ayırımcılara daha fazla özerklik sağlayacak bir tasarıyı getirdi. Avrupa Birliği Rusya kamu enerji şirketlerine karşı yeni ambargolar getirdi ama uygulamaya konulmasını erteledi.

17 Temmuz’da Ukrayna’da düşen MH17 uçağı için Hollandalı denetimciler rapor yayınladı. Raporda uçağın “fazla sayıda yüksek enerjili cisim” penetre olduğu için parçalandığına karar verildi ama satıhtan hava atılmış bir füze olduğunu doğrulamadı.

18 Eylül İskoçya bağımsızlık referandumundan önce yapılan anketler sonuçların tahmin edilmesinin çok zor olduğunu söylüyor. Britanya’nın ana siyasi partilerinin liderleri İskoç seçmenlere hayır demelerini öğütleyerek yeni vergi düzenlemeleri sözü verdi. İskoçya Kraliyet Bankası (Royal Bank of Scotland) da aralarında bulunduğu birçok büyük şirket eğer İskoçya Büyük Britanya’dan ayrılmayı oylarsa operasyonlarını İngiltere’ye taşıyacakları uyarısını yaptı.

Fukuşima Dai-ichi nükleer santralini kapatan deprem ve tsunaminin üzerinden geçen üç yıldan sonra Japonya santralin çalıştırılabileceğine karar verdi. Felaketten sonra Japonya’nın 48 adet reaktörü kapatılmıştı. Eğer yerel otoriteler karar verirse Sendai santralindeki iki reaktör çalışmaya başlayabilir.

Pakistan jetlerinin Kuzey Vezirits’te aşiret topraklarına yaptığı saldırıda en az 65 İslamcı militan öldürüldü. Haziran’da başlayan ordu saldırılarından beri bir milyon kişi evlerinden oldu.

Çin’in büyük yatırımlarının olduğu Güney Sudan’daki petrol sahalarını korumak için 700 tabur gönderdi. Tabur Birleşmiş Milletler emirinde olacak ama Çin’in böyle bir misyon için bugüne kadar en fazla gönderdiği asker birliği.

Amerikalı yetkililer Somali ve çevresinde kargaşa çıkaran Shabab adlı İslamcı örgütün liderini hava saldırısında öldürdüğünü doğruladı. Ahmet Abdi Godane’ın ölümü Shabab’ın bölünmesine neden olabilir.

Ebola virüsü batı Afrika’da yayılmaya devam ediyor. Liberya’da virüs katlanarak yayılıyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre hükümet Ebola’yı ulusal varlığına tehdit oluşturuyor. Sierra Leone’de virüsün yayılmasını engellemek için yetkililer üç günlük ulusal boyutta tecrit planlıyorlar. (ÖK)

You may also like

Comments

Comments are closed.