Uncategorized

18 Ağustos – 24 Ağustos

0

IŞİD cihatçıları Irak ordusu ve Irak Kürtleri tarafından Musul yakınlarında püskürtüldü; ancak ülkede başka bir yerde toplanmalarından şüpheleniliyor. IŞİD üyesi olduğunu iddia eden militanların James Foley adında Amerikalı gazetecinin kafasını keserken görüntüleri yayınlandı. Irak başbakanı Nuri al-Maliki Şii Haydar el-Abadi’nin devlet işlerine daha müdahil olabilmesi için kenara çekileceğine söz verdi.

İsrail ve Filistin arasındaki ateşkes birkaç uzatmadan sonra tekrar bozuldu. Kahire’deki müzakerelerin askıya alınmasıyla İsrail ordu saldırısı ve Hamas roket ateşleri devam etti. Hamas İsrail’in uyguladığı ablukayı kaldırıp liman ve havaalanı inşa edilmesine izin verilmesinde ısrar ediyor. İsrail de Hamas’ın silahsızlanması için ısrar ediyor.

Libya’nın başkenti Trablus’taki İslamcı militan yerleşkeleri bombalandı. Bombalı saldırıyı yapanların uçakların kime ait olduğu belli olmasa da İslamcılara karşı olan Cezayir hükümetinin bombalamaların arkasında olduğunda şüpheleniliyor.

Liberya’nın başkenti Monrovia’nın Ebola virüsüne karşı karantina altına alınmasıyla polis ve protestocular arasında çatışma çıktı.

Ukrayna ordusu Luhansk ve Donetsk çevresindeki isyancı yerleşkelerine yaklaştıkça Doğu Ukrayna’da çatışmalar arttı. Her iki taraf da iki büyük şehrin çevresindeki köyleri tuttuğunu iddia ediyor. Bu esnada Rus yardım konvoyu Kızıl Haç gözetiminde Rusya tarafından sınırı geçti.

Avrupa Birliği Rusya’nın boykotundan etkilenen meyve sebze yetiştiricilerine 125 milyon Euro ödeme yapacak. Rus çiftçiler ise iç talebi karşılamakta zorlanıyorlar.

Missouri valisi Ferguson’da olağanüstü hal ilan etti. Polisin siyah bir genci öldürmesinin ardından günlerce süren protesto ve kargaşa nedeniyle ülkenin millî muhafızları polis operasyon merkezini korumak üzere görevlendirildi.

Pakistan başkenti İslamabad’da binlerce protestocu yeni başbakan Navaz Şerif’in istifasını istedi. Protestocular ya yeni bir seçim isteyen eski kriket oyuncusu yeni politikacı Imran Khan’I ya da politikaya tamamen karşı olan Müslüman vaiz Tahir-ul Kadri’yi destekliyor. On binlerce asker hükümet ve elçilik bölgesini korumak üzere görevlendirdi. Ordu düzeni sağlamak için Şerif’in mevkiini gözden çıkarabilir.

2000’de açlık grevi yaptığı için yakalanan ve hastanede tutulan Hint aktivist serbest bırakıldı. Mahkeme aktivist Irom Sharmila Chanu’nun intihar etmeye çalıştığı suçunu reddetti ve de serbest bırakılmasına karar verdi. Chanu, hükümet Silahlı Kuvvetler Özel Güçler yasasını geri çekene kadar açlık grevine devam edeceğini söyledi.

Tayland’da Mayıs darbesinin lideri General Prayuth Chan-ocha başbakan atandı. Parlamento üyeleri cunta tarafından seçildi ve General Prayuth başbakanlık için tek adaydı.

Kuzey Meksika’da Grupo Mexico’ya ait bakır madeninden sülfürik asidin nehire dökülmesi nedeniyle 88 okul kapatıldı. Çevre görevlileri şirkete karşı cinayet suç duyurusunda bulundu. (ÖK)

You may also like

Comments

Comments are closed.